НОВИНИ

България е сред страните, в които може да горят отпадъците на Рим

Италианското правителство и общинската управа в Рим стигнаха до "широкобхватно" споразумение, което има за цел да реши нарастващия проблем с огромните количества боклуци по улиците на италианската столица. Отпадъците ще бъдат складирани и впоследствие пращани за горене в други европейски държави, сред които е и България.

bnt avatar logo
от БНТ
22:05, 10.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Споразумението предвижда създаването на сметищна зона, която ще се намира в окръг Сакса Рубра на 17 км на север от Рим. За половин година през тази зона ще преминат 300 тона отпадъци дневно, които впоследствие ще бъдат изпращани към пещи за горене на смет в страни като Швеция, Германия, Австрия, Португалия и България.

Вирджиния Раджи - кмет на Рим: Министърът на околната среда, подкрепи това решението, което включва пращане на отпадъците в чужбина. Всички споделяме желанието да излезем от тази криза, която причини липса на други алтернативи.

Същевременно, прокуратурата в Рим започна разследване във връзка с натрупването на боклука в столицата. Повод са множество оплаквания на местни жители и на неправителствени организации. Причината за ситуацията в италианската столица е спирането за поддръжка на две преработвателни инсталации.

Купищата боклуци, оставени на улицата в продължение на седмици създават риск за здравето, особено през настоящото горещо лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондонското летище Гетуик поднови работа
Лондонското летище "Гетуик" поднови работа
Нов протест на медицински специалисти във Варна
Нов протест на медицински специалисти във Варна