НОВИНИ

България гласува против новите правила в международните превози

България гласува против новите правила в международните пътни превози, които бяха приети късно снощи на среща на министрите на транспорта от Европейския съюз. Дебатите продължиха повече от 14 часа. Според министъра на транспорта Росен Желязков България все пак е успяла да се пребори за едно от исканията си - камионите да не се връщат в страната ни на всеки четири седмици.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:00, 04.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Освен България, против пакета от мерки се обявиха още 8 държави, предимно от Източна и Централна Европа. Въпреки това предложението беше прието.

Текстът предвижда седмичната почивка на водачите да бъде извън шофьорската кабина. Те трябва да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на четири седмици, което може да става без камионите им. Превозвачите ще трябва да правят и минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна.

Росен Желязков, министър на транспорта: Знаете, че ние не дойдохме с голяма кошница, не си тръгваме и с много пълна кошница. Това, което успяхме да постигнем е - първо ще започна от добрата новина, беше да се преборим за пълното заличаване на текста за прибиране на превозното средство по държавата на установяване.

За международните превози ще се прилага статутът на командирован работник, на когото се заплаща според условията на страната, в която пътува. Според държави като Франция, Германия и Австрия приетите промени са голям напредък за хармонизиране на социалните права на заетите в сектора.

Според държавите, гласували против, сред които и България, споразумението е "непропорционално" и "дискриминационно". Текстът, одобрен от транспортните министри, ще служи за основа за преговори с Европейския парламент преди приемането на новата европейска нормативна уредба за транспортния сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награда за репортера на БНТ Мариела Хубинова
Награда за репортера на БНТ Мариела Хубинова
Започна изкупната кампания за тютюна в Благоевградско
Започна изкупната кампания за тютюна в Благоевградско