COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

България и Австрия споделят обща визия за Дунавската стратегия

Президентите на България и Австрия призоваха за съживяване на Дунавската стратегия и по-активно сътрудничество между страните, разположени по Дунава. Румен Радев е на официално посещение в Австрия по покана на своя колега Александер Ван дер Белен. В 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Австрия, двамата президенти са единодушни, че двустранните връзки на всички нива са отлични.

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:47, 04.10.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

България и Австрия споделят обща визия за развитието на Дунавската стратегията като инструмент за насърчаване на икономическия растеж в региона. Като проблем президентът Радев открои липсата на определен бюджет за стратегията. Според него, ако се обединят усилията на отделните страни и се използват възможностите на европейските фондове, ще се създадат нови възможност за икономическо развитие, туризъм и културен обмен.

Румен Радев: Тази европейска река през вековете, свързвала нашите народи беше прекъсната. Време е да обединим усилията.
Александер Ван дер Белен: През последните години беше твърде тихо около тази Дунавска стратегия. Време е отново да бъде съживена и се надявам, че Хърватското председателство от началото на следващата година ще го направи.

Двамата президенти подкрепят европейската интеграция на Северна Македония и Албания. Румен Радев представи българската позиция, че подкрепата ни не е безусловна и ще зависи от решаването на спорните въпроси, свързани с общата ни история.

Александер Ван дер Белен: Всички знаем, че все още има някои културни и политически въпроси между Северна Македония и България и между Северна Македония и Гърция. Но това не трябва да пречи на началото на преговорите за присъединяване.
Румен Радев и Александер Ван дер Белен коментираха, че мигрантски натиск към Европа отново се засилва.
Румен Радев: Призовавам за по-бързо европейско решение на проблемите. Да има един европейски отговор.

Австрия е един от приоритетните търговски и икономически партньори на България. От 1996 г. досега австрийските инвестиции са 4.5 млрд. евро. Това нарежда алпийската държава на 2-ро място по преки чуждестранни инвестиции у нас.

По-късно президентът Радев разговаря също с федералния канцлер, с председателя на Националния съвет и с председателя на Конституционния съд в Австрия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
Урсула фон дер Лайен ще работи и живее в Еврокомисията
Урсула фон дер Лайен ще работи и живее в Еврокомисията