НОВИНИ

България и Грузия улесняват трудовата миграция

България и Грузия улесняват наемането на работници със Спогодба за регулиране на трудовата миграция. Български фирми, които изпитват недостиг на работна сила, ще могат да наемат такава от Грузия. Двете страни са традиционни икономически партньори.

Александър Марков
от Александър Марков
20:35, 23.10.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Грузия има безвизов режим с ЕС и Спогодбата улеснява наемането на работници в сектори, в които има недостиг на работна ръка у нас. Спогодбата е от полза и за двете страни, според посланика ни в Грузия Десислава Иванова.

Десислава Иванова, посланик на България в Грузия: Българските граждани, които евентуално биха дошли в Грузия, или грузинските граждани, които биха отишли да работят в България, ще имат това право до 3 години, както и за временна миграция - лято или зима.

България е дарила 1 милион лева за разкриването на детски центрове и различни видове помощ за Грузия по линия на ЕС.

Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия в България: България и Грузия са от двете страни на Черно море и можем да извлечем доста ползи от това - да бъдем вратите на Азия към Европа.

България е в топ 10 на търговските партньори на Грузия.

Георги Готев, EURActiv: България забравя да поглежда на Изток, България все гледа към Брюксел и все на Запад. Разбира се, това е грешка. Човек трябва да дойде в тази част на света, за да си даде сметка каква динамика, какви възможности, колко е интересно тук за малкия и среден бизнес да направят пробив и колко е трудно да направиш същото в Европа - там, където е вече много задръстено.

15 000 грузински туристи посещават България.

Акак Сагирашвили, зам.-министър на икономиката и устойчивото развитие на Грузия: България счупи рекорд миналата година с 9,2 милиона туристи. Грузия също чупи рекорди: посетиха ни 8 милиона чужденци.
Емил Спахийски, журналист: Най-неприятното е, че ние сме единствените държави в региона, които нямаме преки връзки - нито със самолет, имаме само една фериботна линия, която оперира един път седмично. За да съхрани спомена за България жив, посолството ни поддържа със собствени усилия училище по български език и история за сънародниците ни.
Десислава Иванова, посланик на България в Грузия: Учениците ни не са традиционните ученици: имаме от 5-годишни до 60+ посетители на училището.

Българската общност в Грузия е от 40 души: 20, дошли с техните предци от Бесарабия, и 20, участващи в наблюдеталната мисия на ЕС след конфликта с Русия през 2008 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима български фотографи са сред най-добрите в света за 2019 г.
Трима български фотографи са сред най-добрите в света за 2019 г.
Протест и контрапротест в навечерието на избора за главен прокурор
Протест и контрапротест в навечерието на избора за главен прокурор