НОВИНИ

България и Хърватия с послание до Китай за въздушна линия Пекин-София-Загреб

Президентите на България и Хърватия ще работят за откриване на директна въздушна линия Загреб- София - Пекин в партньорство с Китай, стана стана ясно днес на съвместна пресконференция. Българският държавен глава Румен Радев е на държавно посещение в Загреб по покана на своя хърватски колега. Предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Михаил Врабчев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:26, 23.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

България и Хърватия ще провеждат редовни консултации по ключови теми от европейския и регионален дневен ред. Ще работят за стратегическо измерение на партньорството в сферите на сигурността и отбраната, икономиката, туризма, образованието, науката и културата. За това се разбраха президентите Колинда Грабар Китарович и Румен Радев.

Стокообменът между България и Хърватия в последните години расте, но взаимни инвестиции са далеч от възможностите. Една от причините за това е недобрата транспортна свързаност.

Президентите на Хърватия и България подписаха писмо до президента на Китай си Дзинпин за откриване на пряка авиолиния Пекин-София-Загреб и съвместна работа по общи туристически пакети. Очакват в скоро време положително развитие на този проект.

;

Президентите вярват, че и инициативите "Един пояс-един път" и "17+1" са допълнение към партньорството между ЕС и Китай и ценна платформа за засилване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, инвестициите и туризма.

Китарович и Радев са единодушни за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, при спазване на необходимите критерии.

Относно проблемите с мигрантския натиск двамата споделят общото виждане, че решението е в ефективният контрол по външните граници и сътрудничество със страните на произход и транзит, а водещ фактор е реформата на Дъблинския регламент.

;

В рамките на визитата си в Хърватия държавният глава разговаря също с премиера Андрей Пленкович.

По- късно Радев се срещна с представители на българската общност. Нашите сънародници тук са около 350 души и са с признат статут на "национално малцинство". От тази есен в Загреб ще бъде открито неделно училище за изучаване на български език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна реставрацията на иконостаса в параклиса на Рилския манастир
Започна реставрацията на иконостаса в параклиса на Рилския манастир
Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване
Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване