НОВИНИ

България и Северна Македония отбелязват 2 години от Договора за добросъседство

България и Северна Македония ще отбележат утре две години от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева заминават на официално посещение в югозападната ни съседка. Борисов ще се срещне с македонския премиер Зоран Заев и с президента Стево Пендаровски. Вижте повече подробности в прякото включване от Скопие на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:34, 31.07.2019
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Постигнато общо разбиране за общата ни история през Средновековието, промяна в учебниците за 5 и 6 клас, общи чествания на исторически личности като Св. Св. Кирил и Методий, св. Климент, Наум и цар Самуил, ускорена работа по жп коридор София-Скопие, съживяване на двустранните икономически отношения, съпредседателство на Берлинския процес - това е положителната равносметка две години след Договора за приятелство.

Разбира се, имаше и горчиви моменти: неразбирателството чий е Гоце Делчев и загубата на инерция в работата на смесената историческа комисия, която трябва до края на годината в най-добрия случай да намери компромис по заплетени исторически неразбирателства.

За две години политическите елити на двете страни се отвориха един към друг, смята посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: Започваме едно интензивно сътрудничество във всички сфери от енергетиката до спорта, от културата до сигурността. Имаме огромен брой посещения. Разбира се, дали скоростта и дълбочината на това сътрудничество ни удовлетворяват, не, имаме много голям потенциал пред нас, който трябва да развиваме.

Историческата комисия изчисти редица въпроси, но остават може би най-тежкият - за делото и личността на Гоце Делчев.

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: Междуправителствената комисия, която се съпредседателства от двамата външни министри, която направи преглед от изпълнението на договора, излезе с една препоръка към комисията до края на годината да имаме видими резултати по тези исторически събития и личности от общата ни история.

България и Северна Македония съпредседателстват Берлинския процес - най-точното време за работа по коридор номер 8.

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: Сега започва нашето съпредседателстване на Берлинския процес, на България и РСМ и това трябва да бъде използвано, за да завъртим прожектора на Брюксел точно към коридор 8, както го направихме по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, когато завъртяхме прожектора към Западните Балкани.

За две години не се постигна повече транспортна, бизнес и енергийна свързаност, смята българският журналист в Македония Владо Перев. Но:

Владо Перев, български журналист в Република Северна Македония: Ако се разбере, че на тая територия и в тая земя 100 години се води масирана антибългарска кампания, която е особено силна след 1944 г, последните 70-ина години, тогава постигнатото за 2 години е много.

Според други, трябва още време.

Мариан Николовски, тв водещ в телевизия "Сител", Скопие: Да се фокусираме върху същинската работа: Дали ще улесним бизнес диалога между двете страни - това не се прави с договор, а с желание.

Утре премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев ще завършат отбелязването на двегодишнината с откриване на възстановения паметник на полк. Константин Каварналиев в Дойран.

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: Това е един от материалните знаци на изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство и сътрудничество и мисля, че това е един паметник, който е на 103 години, сега възкръсва отново.

През 1913 г. полковник Каварналиев отбранява Кукуш и Дойран с два полка срещу 42 000 гръцка армия 3 дни, давайки време на хиляди български изселници да се спасят в Царство България. През 1966 г. паметникът му край Дойран е взривен от югославските комунисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С какво се хранят мечките през лятото в Аляска
С какво се хранят мечките през лятото в Аляска
Чумата заплашва застрашен вид свине в Странджа
Чумата заплашва застрашен вид свине в Странджа