НОВИНИ

България има нужда от военноморска база на НАТО, смята Соломон Паси

Има нужда от военноморска база на НАТО на българския бряг, каза днес във Варна президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси при откриването на международна конференция "Стратегията на НАТО за сигурността в Черноморския регион".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:47, 28.09.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
българия нужда военноморска база нато смята соломон паси

Двудневният форум се провежда с подкрепата на дирекция "Публична дипломация" на Алианса. Основен организатор е Атлантическият клуб съвместно с фондация "Ханс Зайдел", "АФСЕА Варна" и Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров". В конференцията участват международни експерти, представители на академичните среди, на ВМС, на неправителствения сектор. Сред гостите е и посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел.

Военноморската база на НАТО може да бъде изградена за три години, след като бъде взето решение за реализирането на такъв проект, допълни Паси. Той посочи, че в момента има сериозен дисбаланс на силите на Русия и Алианса в района на Черно море, който може да бъде коригиран чрез създаването на такава база.

Светът се намира на кръстопът за пръв път от Втората световна война насам, каза още Паси. Той подчерта, че точно в тази сложна обстановка България поема председателството на Съвета на ЕС. Евросъюзът трябва да се справи с редица предизвикателства - Брекзит, лош мениджмънт на миграционния поток, радикализация, но все пак има и добри новини като резултатите от изборите в Германия, както и последната реч на френския президент Емануел Макрон, допълни Паси.

За отношенията ни с Русия президентът на Атлантическия клуб посочи, че с нея е много важно да се говори вежливо, но в същото време трябва да бъдем добре въоръжени. За България голям проблем са преди всичко тероризмът и лошият мениджмънт на миграционния поток, каза Паси. По думите му Русия е по-скоро притеснение, но не и непосредствена заплаха.

Практиката показва, че колкото по-добре въоръжена е една държава, толкова по-малко привлекателна мишена е за всички останали, допълни Паси. И уточни, че модернизацията на българската военна авиация и флот заслужават специално внимание. И докато родната индустрия няма как да произведе бойни самолети, то проектът за нови многоцелеви кораби за флота може да бъде реализиран и с помощта на български компании, посочи Паси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП иска закриване на Комисията по досиетата
БСП иска закриване на Комисията по досиетата
Две фирми остават в битката за Летище Пловдив
Две фирми остават в битката за Летище Пловдив