НОВИНИ

България има план, ако Турция прекрати споразумението за имигрантите

България има план за действие, ако Споразумението за ограничаване на незаконната имиграция между Евросъюза и Турция бъде прекратено. Това заяви вицепремиерът и военен министър Стефан Янев. Планът включва комплекс от мерки, включително и увеличаване на военните и полицейски сили по българо-турската граница. МВР отчете ръст в броя на незаконно влезлите чужденци през границата ни с Турция. В седмицата от 2 до 9 март у нас са влезли 34-ма имигранти, което е с 62% повече спрямо последните седем дни на февруари. Целта на имигрантите е да минат транзит през страната ни.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Михаил Врабчев
17:21, 16.03.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

От всички 34-ма незаконни имигранти, задържани през първите 9 дни на март, 29 са спрени на зелена граница, а 5-ма - на ГКПП.

Продължават да влизат предимно сирийци, а опитващите да напуснат незаконно България са афганистанци.

Ако споразумението между ЕС и Турция за миграцията пропадне, България е готова да реагира, увери вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев.

Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната: "По отношение на нашите очаквания за увеличен мигрантски поток и мигрантска вълна, ние имаме нашата готовност, нашата подготовка да се справим с такъв вид предизвикателство".

Държавата може да реагира и с увеличаване на силите по охрана на границата.

Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната: "Тези планове са комплексни и ангажират нашите както полицейски специфични сили за охрана на границата, така и армейски от ВС, както и в момента се изпълнява комплексно тази задача. Имаме планове и за комплексно нарастване на силите и решаване на възможните проблеми при появата им".

Засега, въпреки моментните увеличения в броя на незаконно влезлите, в пограничните села Щит и Пашово край Свиленград скоро не са виждали големи групи мигранти.

Центровете за бежанци към Държавната агенция за бежанците към момента са запълнени на 60%, а домовете на дирекция "Миграция" - 78%.

Повечето от настанените обаче се опитват да излязат от България. През март три пъти повече са опиталите да излязат от България през сръбската граница от влезлите през турската.

Мажди ал Алахам, сириец от гр. Дераа: - Но не ти ли харесва тук? - Харесва ми, но не мога да намеря работа.
;

Един от искащите да си тръгнат България е сириецът Мажди, настанен в София. Компютърен специалист, чака жена си и петте си деца от Ливан, които са в процедура по кандидатстване за българска виза.

Мажди ал Алахам, сириец от гр. Дераа: "Дойдох в България от Гърция чрез програмата на Международната организация по миграция. Засега чакам семейството си. Когато дойдат, ще се опитаме да отидем в Холандия".

Ще успее ли Мажди, не се знае, след като Сърбия разположи смесени военно-полицейски патрули по границата си с България и затегна контрола от август миналата година.

За една година, откакто е в сила Споразумението между ЕС от Турция за бежанците - от 20.03.2016 г., имиграционният натиск към българо-турската граница е паднал десетократно. От 1 януари до 30 март 2016 г. през границата са преминали незаконно 1336-ма мигранти. От 1 януари до момента тази година са влезли незаконно едва 153-ма души. Или 10 пъти по-малко.

Всички незаконно влезли са задържани от органите на МВР. По българо-турската граница охраняват и сили на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана, която заработи официално от България преди месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на деца от 139-о училище ще сезират прокуратурата
Родители на деца от 139-о училище ще сезират прокуратурата
9-годишният Байрям заминава за операция в Германия
9-годишният Байрям заминава за операция в Германия