НОВИНИ

България може да разчита на помощ от ЮНЕСКО за нови археологически разкопки

Президентът Румен Радев разговаря с новия генерален директор на ЮНЕСКО Одре Азуле във втория ден от работното си посещение в Париж. Двамата обсъдиха възможностите за опазване на историческото наследство и подкрепата за образованието и науката. Българският президент разкри в аванс и подробности за утрешния си полет с френски изтребител Рафал. От Париж предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Огнян Колчаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 05.12.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Срещата между президента Румен Радев и генералния директор на ЮНЕСКО премина в много приятна атмосфера.

Румен Радев, президент на България: Г-жа Азуле ме посрещна топло с думите, че това е българска територия. Явно, и тя го каза, това е в резултат на дейността на г-жа Бокова, която тя високо оценява.

Двамата са коментирали възможностите за опазване и развитие на историческото наследство. България може да разчита на помощ от ЮНЕСКО за нови археологически разкопки. Общо е мнението, че в международен план трябва да се предприемат мерки за инкриминализирането на всички опити за кражба на историческо наследство. Одре Азуле подкрепя идеята на президента Радев за развитие на наука и високи технологии не само на запад, но и на изток, защото само така ще се получи хармонично развита Европа.


;

Румен Раден представи идеята си в София да бъде изграден Международен институт за устойчиво развитие с помощта на ЦЕРН и учени от Балканите. В него се предвижда да има научен център с ускорител за ядрени частици. Така на едно място ще се събере наука, образование и медицина и то на изключително високо ниво.

Румен Радев, президент на България: И аз много се надявам по време на нашето председателство на съвета на ЕС и този проект да бъде поставен на масата, защото той наистина ще обединява балканските държави. Не можем да говорим за интеграция на Западните Балкани само като предлагаме социални проекти и проекти в областта на правосъдната система, транспорта, инфраструктурата и дигиталните свързаности. Трябва да има интеграция в областта на образованието и науката, тогава можем да говорим за един наистина всеобхватен подход.

Тази сутрин президентът Радев се срещна и с представители на големи френски корпорации, голяма част от тях вече имат опит в България и са дали добра оценка за възможностите за бизнес в България. Желанието на президента е повече инвестиции да бъдат насочени във високи технологии.

Президентът Радев разкри подробности за утрешния си полет с боен самолет Рафал. Пилотирането на изтребителя ще е заедно с френски копилот. Управлението е абсолютно взаимозаменяемо. Радев потвърди че предложението е дошло от Еманюел Макрон.

Съпругите на президентите на Франция и България имаха своя отделна програма Бриджит Макрон и Десислава Радева се насладиха на разходка с корабче по Сена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Качеството на въздуха в България - вече на интерактивната карта на ЕАОС
Качеството на въздуха в България - вече на интерактивната карта на ЕАОС
Антон Тодоров за Техноимпекс: Тази сделка вони отвсякъде
Антон Тодоров за "Техноимпекс": Тази сделка вони отвсякъде