НОВИНИ

България може да заведе дело в Съда на ЕС срещу Пакета за мобилност

България може да заведе дело в Съда на ЕС, ако пакетът за "Мобилност едно" бъде гласуван и влезе в сила от 2019 г. Това стана ясно след среща на министъра на транспорта Росен Желязков с български евродепутати и представители от тежко-товарния бранш. Само четири месеца след като беше върнат от Европейския парламент за доработване, пакетът за "Мобилност" е допълнен от Австрийското председателство на Съвета на ЕС. Според България, новите проекто-текстове са още по-тежки и рестриктивни и биха довели до фалит стотици наши фирми.

Александър Марков
от Александър Марков
19:21, 26.11.2018
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Австрия предлага не само шофьорът, а и камионът да се връщат в страната на произход на всеки 4 седмици. Да се въведе окончателно Директива за командироване на работници. Шофьорите да взимат задължителни 45-часови седмични почивки в хотел и всеки камион да е оборудван с дигитален тахограф.

Българското транспортно министерство, тежкотоварният бранш и българските евродепутати отхвърлят почти всички предложения - каквато беше позицията ни и преди четири месеца.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Това е и една от червените линии на нашата ясна позиция - ние желаем този текст да отпадне изцяло. Това е линията, която сме изразявали и която защитаваме.

Именно българските "червени линии" в дебата "за" или "против" "Пакета за мобилност" ще защитават и българските евродепутати. Един от старите аргументи шофьорите да се прибират на четири седмици е, за да се виждат със семейството си.

Петър Курумбашев, евродепутат, член на Комисията по транспорт в ЕП: Наистина не можем да разберем, защо камионът трябва да се прибира и защо той е носталгичен към своите роднини и близки, как трябва да прекарва известно време в своето семейство?
Андрей Новаков, евродепутат, Европейска народна партия: Това беше предложение, което не съществуваше в оригиналния текст на ЕК, изцяло вкаран в процеса на преговорите от Австрийското председателство. Не съществува правна, икономическа, социална или каквато и да било логика зад него.

Ефектът върху българския бизнес със 190 000 шофьори и стотици фирми би бил катастрофален, според бранша. Предложенията трябва да бъдат гласувани или отхвърлени на ниво Съвет на министрите на транспорта на 3-4 декември.

Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи: Дано на 3-4.12 не се постигне общ подход, защото това ще бъде сериозен удар за българските превозвачи.
Христо Христов, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България: Още отсега по-големите работодатели в транспорта вече регистрират компании в развитите икономики. По-малките, разбирайте, че ще бъдат изключително застрашени, а те са около 50% от всички компании.
Димитър Димитров, Камара на българските превозвачи: Целта е да бъде заличен българският транспорт, да не извършваме превози на територията на ЕС и нашите шофьори да отиват в европейски дружества.

Спорът по същество в ЕС, според превозвачи и експерти, е между транспортните фирми в Западна и Централна и Източна Европа. На Запад смятат, че източните им колеги подбиват цената на тежкотоварните превози на континента, возейки по-евтино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват засилени проверки на Пътна полиция
Започват засилени проверки на Пътна полиция
Премиерът е предложил да бъде закрита Агенцията за българите в чужбина
Премиерът е предложил да бъде закрита Агенцията за българите в чужбина