НОВИНИ

Какви са тенденции при електронната търговия?

Автомобилните резервни части - една от новите тенденции в онлайн търговията. Български стоки стигат средно до 34 държави по цял свят. А разковничето за успешна електронната търговия се крие в логистиката. И още, какво се предлага и какво се купува в мрежата - разговор с Иля Кретов, регионален мениджър в голяма компания за онлайн търговия за Русия, Израел и страните от Източна Европа.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева Натали Янакиева
21:41, 09.10.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Потребителите стават все по-информирани и все по-взискателни, смята Иля Кретов. Платформите за онлайн търговия се стремят да отговорят на тези нужди. Обяснява и как се променят навиците на купувачи и продавачи.

Иля Кретов - регионален мениджър в голяма компания за онлайн търговия: На първо място говорим за едно своеобразно заличаване на границите. Потвърждават го и цифрите - дялът на трансграничната търговия расте около един път и половина в сравнение с вътрешната търговия в онлайн пространството. Второ - конкуренцията между платформите, между електронните магазини, съществено намалява цените на доставките. Хората искат безплатни доставки, безплатно връщане на стоката, като това може да стане в рамките на 30 до 60 дни. Потребителите са все по-информирани и все по-взискателни. И трета интересна тенденция, която се наблюдава през последните 2-3 години, хората разбраха как точно работи електронната търговия. Защото тук не става дума само за купил-получил, а някъде може да има връщане на определени суми, получаване на бонуси, намаления. Така че потребителите са все по-знаещи, и не е само товар-пари, а част от цялата екосистема на онлайн търговията.

Кои са най-големите предизвикателства, с които ще трябва да се справи онлайн търговията?

Иля Кретов: Както вече казахме, върви се към едно размиване, изтриване на границите в международната онлайн търговия. Що се отнася до отделните държави - наблюдаваме въвеждането на все повече регулации. Вторият голям елемент е сигурността на онлайн търговията. И понеже тя вече е много сериозен дял от общия обем търговия, се появяват, да ги наречем, схеми за измами. Много платформи адаптират алгоритмите си, за да защитят и продавача, и купувача в момента на транзакцията. Третото предизвикателство е персонализацията - как от огромното количество предлагани стоки, да предложим на клиента именно онези, които той търси. Това са трите основни посоки, в които ще се работи. Бих ги нарекъл тенденции. Има обаче още един елемент, който е основен, фундаментален за електронната търговия - логистиката. И ако в страните, където този отрасъл е развит, тя е на много високо ниво, то що се отнася до страните в Източна Европа, тя си остава сериозна бариера пред онлайн търговията.

Дайте на зрителите ни три съвета за успешен електронна търговия.

Иля Кретов: Съвет номер 1 - просто пробвайте! Това е най-важното в началото - да се решите и да пробвате. Не изоставяйте страницата си - развивайте я, грижете се за нея. Всички платформи предлагат много иснтрументи, които да улеснят и подпомогнат продажбите. Вашата карма е вашият рейтинг - така че пазете го и си му помагайте да расте.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са големите губещи от търговската война между Европа и САЩ?
Кои са големите губещи от търговската война между Европа и САЩ?
Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен в специално интервю за БНТ
Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен в специално интервю за БНТ