На двудневната среща на върха лидерите на 29-те съюзници ще отбележат 70 години от създаването на Алианса. Президентът Румен Радев, който ръководи българската делегация, обяви, че се финализират детайлите за това България да охранява въздушното пространство на Северна Македония съвместно с Гърция.


НАТО трябва да намери механизми за по-бързо вземане на политически решения, обяви президентът Румен Радев.

Румен Радев, президент на Република България: Днес ще отбележим 70-годишнината от създаването на Алианса и за тези 70 години той неведнъж е бил изправян пред редица предизвикателства, бил е на кръстопът, но винаги е намирал вярната посока.

Напрежение сред 29-те има, призна и външният министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Няма какво да крием, има напрежение, след изказването на френския президент очевидно е, че има леко напрежение в Съюза. Дали е успешен този съюз, фактите говорят сами за себе си: повече от 70 години на територия на държава-съюзник в НАТО не е имало военно действие, не е имало нападение.

На форума България и Гърция ще говорят за охраната на ВВС пространството на Северна Македония.

Румен Радев, президент на Република България: Този форум е и важен шанс за България да се утвърждава като фактор за стабилността в ЮИЕ и да отстоява своя национален интерес. България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Северна Македония. Това не е само в наш национален интерес, това е и най-вече и дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата съюзническа зрялост и отговорност.

За целта България вече е изпратила проект на договор на Гърция през ноември, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Считам, че това е добър знак към целия регион, България и Гърция точно да охраняват въздушното пространство на Република Северна Македония.

В Лондон президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува думите на Макрон, но все пак напомни, че Америка плаща твърде много за отбрана, а съюзниците - твърде малко.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Това са много тежки думи, когато имаш такива проблеми във Франция. Вижте жълтите жилетки, имаха много трудна година. И не може просто да сипеш слова като казаните за НАТО. Това е липса на уважение.
Еманюел Макрон - президент на Франция: Наясно съм, че моите думи предизвикаха известни реакции и разтърсиха малко някои хора, но аз държа на казаното.

Отговаряйки на критиките за Турция, Столтенберг подчерта важността й за югоизточния фланг на Алианса.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Турция изигра огромна роля в нашите общи усилия в борбата срещу Ислямска държава. В коалиция, водена от Съединените щати, успяхме да освободим всички територии с осем милиона души, които групировката контролираше само преди няколко месеца. Направихме го не без да използваме инфраструктурата в Турция, така че тя изигра ключова роля в борбата с Ислямска държава.

Очаква се в Лондон лидерите да обсъдят и френско-германското предложение за Съвета на мъдреците, който да реформира НАТО.


С прием в Бъкингамския дворец започва срещата на върха на НАТО в Лондон

С прием в Бъкингамския дворец започва срещата на върха на НАТО в Лондон

С прием в Бъкингамския дворец, даван от кралицата на Великобритания Елизабет Втора, започва в този момент срещата на върха на НАТО в Лондон.