НОВИНИ

България окончателно спечели делото срещу Оманския фонд

Международният арбитраж във Вашингтон окончателно се произнесе в полза на България при спора ѝ с Държавния резервен фонд на Оман по казуса КТБ. Решението е взето на 13 август, съобщиха от министерството на финансите - точно 8 месеца, след като фондът на Султаната сам се отказа от претенциите си.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:49, 17.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Държавният резервен фонд на Оман съдеше България за 80 млн. евро заради фалита на Корпоративна търговска банка. Новото решение на съда е окончателно.

Но каква всъщност е причината за делото? През 2009 г. Държавния инвестиционен фонд на Оман придобива 30% от КТБ. Пет години по-късно през лятото на 2014 г. след възникване на проблемите в кредитната институция, фондът предлага помощта си на България за спасяването на банката, но без конкретни условия, така България не възприема като сериозно предложението. В крайна сметка БНБ отнема лиценза на КТБ през ноември същата година.

В резултат държавният фонд на Оман заведе дело срещу България за причинени материални щети заради фалита на банката. В края на декември миналата година обаче фондът оттегли исканията си.

Международният арбитраж няма друг вариант освен да отсъди в полза на България.

Фондът трябва да заплати всички разходи по делото на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актуализираха списъка със забранени професии за рускините
Актуализираха списъка със забранени професии за рускините
С 30 км/ч в града?
С 30 км/ч в града?