НОВИНИ

България отбелязва 142 години от Шипченската епопея

Днес отбелязваме 142 години от Шипченската епопея. Тържествата започнаха на връх Шипка, където по традиция беше направена и възстановка на боевете, а кулминацията е тази вечер в Габрово, където ще се проведе тържествената заря - проверка. Вижте повече подробности в прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:26, 24.08.2019
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Боевете при Шипка от горещото лято на 1877 г. са ключови за успешния край на Руско-Турската освободителна война. Именно под историческия връх голяма част от българското опълчение застава редом до руската войска предвождана от ген. Николай Столетов.

Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа": Отбраната на Шипченския проход е едно от възловите събития в хода на Руско-Турската война тук на Балканския полуостров. Без успешната отбрана на шипченския проход, вероятно нямаше Руско - Турската война от 1877 - 1878 г. да завърши по благоприятен за българския народ начин.

И днес хиляди българи дойдоха на исторически връх, за да се поклонят пред саможертвата на опълченците и войните оставили кръвта и костите си в битката за свободата на България и не отстъпили дори крачка назад пред силната армия на Сюлейман паша.

Христо Гъдев е от хората, които всяка година изкачват стълбите до върха. Бащата на Гъдев е монтирал лъва на паметника преди 85 години и тогава довел сина си за първи път.

Христо Гъдев: И с голямо желание ни водеше на този връх и ни разказваше къде са били окопите, всичко това нещо ни го разказваше.

Президентът Румен Радев напомни, че на Шипка на клеветата бе строшен зъбът и заяви, че похитителите на Българската история нямат място в бъдещето.

Румен Радев, президент на Република България: Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее.

След като поднесе венец пред паметника, президентът Радев влезе в задочен диалог с премиера. Повод станаха думите на Бойко Борисов, че ген. Данчо Дяков е напуснал поста си началник на НСО заради "огромните скандали в президентската институция".

Румен Радев, президент на Република България: Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя. Защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Всички знаете, че скандалите са в правителството и те са милиардни и унищожителни.

Държавният глава коментира и назначението на бившия шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия, като попита премиера какво налага да крие Георгиев толкова далеч.

Президентът не каза дали ще свика политически консултации за избора на нов председател на комисията за противодействие на корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама лишени от свобода са избягали от затвора в Стара Загора
Двама лишени от свобода са избягали от затвора в Стара Загора
Министър Нено Димов се срещна с протестиращи заради сметището край Шишманци
Министър Нено Димов се срещна с протестиращи заради сметището край Шишманци