COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва 182 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски. Хора от цялата страна дойдоха в родния град на Апостола, за да отдадат своята почит. За първи път тази година в музея в Карлово бяха показани документи, свързани с издирването на Апостола от турските власти след Арабаконашкия обир. Кулминацията на честванията е тържествената заря-проверка, на която ще присъства президентът Румен Радев. Тя ще бъде предавана на живо по БНТ от 21.00 ч.

от Станислава Христозова
17:28, 18.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Честванията в родния град на Левски започнаха с тържествена света литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола.

В центъра на града тържествено бяха посрещнати 220 участници в 25-ия традиционен национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски".

Мирела Минчева, участник в похода от Плевен: Целта на Левски се е превърнала и в целта на похода и това е всички да се обединим.
Д-р Галя Цветкова, ръководител на националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски": Поход на родолюбие, подход на емоции, поход на доказване на себе си, на много приятелства.

В рамките на честванията за първи път бяха показани неизвестни до сега документи, съхранявани в държавния архив на Турция. Техните копия, преведени на български, вече се намират в НМ "Васил Левски". Сред тях са писма, протоколи и квитанции.

Виктор Комбов, уредник в НМ "Васил Левски": Османската полиция е разполагала с веществени доказателства, уличаващи Васил Левски в престъпление срещу империята - това са две писма, изпратени от Любен Каравелов до Апостола.

За първа година фондация "Васил Левски" учреди награда, която беше връчена на доц. Огняна Маждракова-Чавдарова за безспорен принос в изследванията си за живота и дейността на Апостола.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Австрия потвърди за двама заразени с коронавируса
Австрия потвърди за двама заразени с коронавируса
Отвъд границите: Владимир Михалков и Тутума
"Отвъд границите": Владимир Михалков и "Тутума"