НОВИНИ

"Изкуството да споделяме": Отбелязваме Европейските дни на наследството

Заедно с 50 европейски държави, България ще отбележи Европейските дни на наследството под мотото "Изкуството да споделяме". За целта вратите си в София отварят 35 сгради с висока културна стойност. Организатори на проявата у нас са Френският културен институт, Министерството на културата и Столичната община.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:09, 15.09.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

2018 г. е обявена за година на европейското културно наследство. Аз се намирам се в една от най-забележителните сгради в София, в която сега се помещава централното управление на Клуба на архитектите. Тя ще отвори врати за посетители след броени минути. Освен с историята на прочути български архитекти, хората дошли тук ще могат лично да влязат в къщата, в която са живели едни от най-забележителните българи от последните два века.

Сградата е построена по поръчка на първия директор на Военното училище у нас генерал Иванов, който през 1907 г. я продава на тогава младият лекар Иван Карамихайлов, който се настанява в нея заедно със своята съпруга - английска аристократка и трите им деца. Доктор Карамихайлов плаща за къщата 4000 жълтици, което се равнява на близо 26 килограма злато. Той изгражда втория етаж, където създава клиника, а всяка неделя в гостната си посреща елита на столицата на свинско печено, картофи и червено вино.

Доктор Карамихайлов, който е сред създателите на българската хирургия живее на ул. "Кракра" до своята смърт. Тук живота си прекарва и забележителната му дъщеря - проф Елисавета Карамихайлова, която е сред основателите на Катедрата по ядрена физика у нас и е българката доближила се най-много до нобеловата награда, работейки в Кеймбридж за физика лорд Ърнест Ръдърфорд. Карамихайлова завещава родната си къща и имуществото си на Българската академия на науките.

;

Освен Клуба на архитектите днес врати ще отворят още 35 сгради в столицата сред които царския дворец, военното министерство, военната академия Георги Раковски, Френската резиденция, Народната библиотека и Зала България. Навсякъде ще има екскурзоводи, които да запознаят посетителите с историите скрити в сгради на София.

Дните на културното наследство, ще продължат и утре като лично президентът Румен Радев ще посреща гости в президентството, където те ще могат освен да се срещнат лично с държавния глава, да видят кабинета му и този на вицепрезидента както и да влязат в прочутата Гербова зала. Българската национална телевизия ще проследи дните на културното наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки срещу замърсяването на въздуха
Мерки срещу замърсяването на въздуха
​Пол Манафорт призна вината си по две обвинения
​Пол Манафорт призна вината си по две обвинения