България открива консулство в Барселона

Министерският съвет прие решение за откриване на българско консулство в Барселона, което ще обслужва автономните области Каталуния и Арагон в Испания.

от БНТ
преди 10 месеци
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
България открива консулство в Барселона

По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 г. в страната са регистрирани като постоянно живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9%, са се установили в Каталуния. Това прави областта третия най-голям приемник на българи в кралството след Мадрид и автономната област Валенсия, съобщи пресслужбата на правителството.

Консулството ще предостави по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки на пълномощни и декларации, както и получаване на актове за гражданско състояние.

В момента българите в Каталуния и Арагон българи трябва да пътуват до Валенсия или Мадрид за консулски услуги.

Одобрена и промяна в бюджета на Външно министерство в размер до 486 211 лв, които ще отидат за разходи по работата на новата служба. 16 994 лв. от тях ще са за персонала на консулството.

Откриването на консулство на Република България в Барселона е в резултат на вътрешен анализ на МВнР и на усилията на правителството за подобряване обслужването на българските граждани зад граница, се казва в съобщението на Министерски съвет.

;

Правителството реши и да бъдат установени дипломатически отношения с тихоокеанската островна държава Вануату. Засега там няма да се открива българско посолство или да се акредитира посланик.

Установяването на дипломатически отношения с Вануату беше договорено по време на среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и външния министър на Република Вануату Ралф Регенвану през 2018 г. в столицата на Того Ломе.

Вануату е разположена на архипелага Нови Хебриди в Южния Тихи океан и има територия 12 189 кв. км. В столицата ѝ Порт Вила живее една шеста от населението ѝ от 288 000 души.

Вануату е петата островна държава в Океания, с която България установява дипломатически отношения - след Науру, Соломоновите острови, Тувалу и Фиджи.

Топ 24
Най-четени