НОВИНИ

България плаща рекордно обезщетение за възрожденска къща в Стария Пловдив

Рекордно обезщетение от близо 1 млн. лева трябва да плати страната ни собствениците на възрожденска къща в Стария Пловдив. Решението е на Съда по правата на човека в Страсбург. Това съобщи за БНТ адвокат Михаил Екимджиев, който представлява жалбоподателите по делото. Къщата е един от паметниците на културата, който е строен преди 165 годни и е национализиран в средата на миналия век.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Мариела Хубинова
18:30, 23.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Къщата на Георги Павлити, по-известна като Синята къща в Стария град на Пловдив ще струва на страната ни близо 500 хиляди евро.

България е осъдена да плати обезщетението заради незачитане на влязло в сила решение на българският Върховен касационен съд от 1998-та година. С него къщата е реституирана. Тогава общината и фонд „13 века България“, които стопанисват Павлитовата къща не позволяват на собствениците да влязат във владение. Това принуждава наследниците да заведат ново дело, което се точи 4 години. През 2003-а ВКС излиза с решение, че отменя реституцията.

Михаил Екимджиев – адвокат: Това е системен проблем за българското право тъй като се случва поне за пети път само в моите дела. И всичко това можеше да бъде избегнато, ако общината през 98-ма година доброволно беше остъпила имота по силата на съдебното решение от 98 година и ако българският съд при второто разглеждане не беше проявил един откровен слугинаж кам властите.

На 21-ви април 2016 година излиза решението на съда в Страсбург. Тогава са присъдени символични обезщетения на собствениците, а страната ни има 4 месеца да постигне доброволно споразумение с тях.

Михаил Екимджиев – адвокат: Вместо да се споразумеем, общината и държавата общо взето губеха времето ни и без да са готови, като че ли очакваха да си оттеглим всички претенции.

Пред съда в Страсбург жалбоподателите са декларирали, че се отказват от собствеността върху къщата при изплащане на обезщетение. Сега в тримесечен срок България има право да обжалва решението, а до шест месеца трябва да плати и сумата от 462 хиляди евро на собствениците. След този срок ще започнат да текат законни лихви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха част от Коледния базар в София заради данъчни нарушения
Затвориха част от Коледния базар в София заради данъчни нарушения
От нашия пратеник в Струмица: Македонски военнослужещи ще се обучават у нас
От нашия пратеник в Струмица: Македонски военнослужещи ще се обучават у нас