НОВИНИ

България по пътя към еврото: 13-та годишна среща на бизнеса с правителството

По-ниски лихви по кредитите и стабилна банкова система ще са сред положителните ефекти на влизането ни в еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на традиционната годишна среща на бизнеса и правителството. Форумът е посветен на пътя на България към еврозоната и какви ще са ефектите върху икономиката. Страната ни си е поставила за цел да влезе в чакалнята на еврозоната през юли тази година.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:00, 29.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Обширна реч, която засегна почти всички аспекти на българската икономика, изнесе премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че България е поела по правилен път, а именно приемането на еврото. Борисов изтъкна, че това ще гарантира дисциплина, сигурност и прозрачност, както и ще гарантира парите на хората. Който и да е собственик на банките у нас и каквото и да прави, няма значение, защото парите на обикновения човек, както и на бизнеса ще бъдат защитени, обясни премиерът.

Освен това, той направи кратка ретроспекция на постигнатото от неговото правителство от 2014 г. до сега. По думите му, с близо 50% е нараснала средната работна заплата, БВП - с близо 40 на сто, а външния дълг на страната ни към края на годината ще достигне 18,6%, което ще нареди България сред страните с най-нисък външен дълг. Така ще се гарантира, че няма да се повтори сценария с Гърция при приемането в еврозоната. Премиерът отхвърли и тезата, че инвестициите у нас са спаднали. Напротив, по думите му те се увеличават. Борисов съобщи още, че се очаква дори Световната банка да открие аутсорсинг център у нас с нови 400 работни места.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм сигурен, че европейците, колкото и да са критични към нашия ЕС, по-добро място за живеене няма, по-стабилно място няма, по-висша степен на демокрация няма. И действително, когато сте 27 или 28 на една маса, всеки трябва да знае проблемите на другия, да се съобразява с тях и да търсим общоевропейско решение. Според мен е грешно да се върви на такива плаващи, защото много често те водят до негативен ефект. В договора си Франция и Германия показаха, че трудно ще допуснат това, защото вие сте работодатели и имаме хубава българска поговорка - който дава парите, той поръчва музиката.

Специален гост на тазгодишната среща е заместник-председателят на ЕК и бивши премиер на Латвия Валдис Домбровскис. Той подкрепя България по пътя към еврото и изтъкна, че има повече предимства отколкото недостатъци по приемането на страната. Това ще гарантира на България по-ниски лихви, намаляване на транзакционните такси - т.е. прехвърлянето на пари от чужбина към България ще става по-евтино, а освен това ще направи страната ни по-атрактивна инвеститори.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК: В България туризмът е един от най-разрастващите се сектори и 2018 година отбелязва рекорден брой туристи. Когато се замисля за красотата на българските планини и черноморското ви крайбрежие съм съвсем сигурен, че има потенциал дори за още по-голям ръст в този сектор.

От своя страна, финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че няма пречка поне към този момент страната ни да бъде приета в чакалнята на еврозоната в средата на тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският парламент трябва да гласува план Б за Брекзит
Британският парламент трябва да гласува план "Б" за Брекзит
​Проходът Превала остава затворен за движение
​Проходът "Превала" остава затворен за движение