COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

България по пътя към еврото: 13-та годишна среща на бизнеса с правителството

По-ниски лихви по кредитите и стабилна банкова система ще са сред положителните ефекти на влизането ни в еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на традиционната годишна среща на бизнеса и правителството. Форумът е посветен на пътя на България към еврозоната и какви ще са ефектите върху икономиката. Страната ни си е поставила за цел да влезе в чакалнята на еврозоната през юли тази година.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:00, 29.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Обширна реч, която засегна почти всички аспекти на българската икономика, изнесе премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че България е поела по правилен път, а именно приемането на еврото. Борисов изтъкна, че това ще гарантира дисциплина, сигурност и прозрачност, както и ще гарантира парите на хората. Който и да е собственик на банките у нас и каквото и да прави, няма значение, защото парите на обикновения човек, както и на бизнеса ще бъдат защитени, обясни премиерът.

Освен това, той направи кратка ретроспекция на постигнатото от неговото правителство от 2014 г. до сега. По думите му, с близо 50% е нараснала средната работна заплата, БВП - с близо 40 на сто, а външния дълг на страната ни към края на годината ще достигне 18,6%, което ще нареди България сред страните с най-нисък външен дълг. Така ще се гарантира, че няма да се повтори сценария с Гърция при приемането в еврозоната. Премиерът отхвърли и тезата, че инвестициите у нас са спаднали. Напротив, по думите му те се увеличават. Борисов съобщи още, че се очаква дори Световната банка да открие аутсорсинг център у нас с нови 400 работни места.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм сигурен, че европейците, колкото и да са критични към нашия ЕС, по-добро място за живеене няма, по-стабилно място няма, по-висша степен на демокрация няма. И действително, когато сте 27 или 28 на една маса, всеки трябва да знае проблемите на другия, да се съобразява с тях и да търсим общоевропейско решение. Според мен е грешно да се върви на такива плаващи, защото много често те водят до негативен ефект. В договора си Франция и Германия показаха, че трудно ще допуснат това, защото вие сте работодатели и имаме хубава българска поговорка - който дава парите, той поръчва музиката.

Специален гост на тазгодишната среща е заместник-председателят на ЕК и бивши премиер на Латвия Валдис Домбровскис. Той подкрепя България по пътя към еврото и изтъкна, че има повече предимства отколкото недостатъци по приемането на страната. Това ще гарантира на България по-ниски лихви, намаляване на транзакционните такси - т.е. прехвърлянето на пари от чужбина към България ще става по-евтино, а освен това ще направи страната ни по-атрактивна инвеститори.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК: В България туризмът е един от най-разрастващите се сектори и 2018 година отбелязва рекорден брой туристи. Когато се замисля за красотата на българските планини и черноморското ви крайбрежие съм съвсем сигурен, че има потенциал дори за още по-голям ръст в този сектор.

От своя страна, финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че няма пречка поне към този момент страната ни да бъде приета в чакалнята на еврозоната в средата на тази година.

Топ 24
Най-четени
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време за изложби
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време за изложби