НОВИНИ

България пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа

Централната избирателна комисия пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/, а председателят на ЦИК Ивилина Алексиева стана президент на АСЕЕЕО на състоялото се в България заседание на Изпълнителното бюро на Асоциацията през този месец. Това съобщиха от ЦИК.

българия пое председателството асоциацията избирателните комисии европа
bnt avatar logo
от БНТ
16:32, 18.05.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

България ще председателства Асоциацията в продължение на една година, като през ноември ЦИК ще бъде домакин и на 26-ата конференция на тема "Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха".

На форума се очаква да присъстват над 150 изборни експерти от цял свят и да бъдат дискутирани най-добрите изборни практики през 2017 г., както и възможностите за ангажиране на младите хора в изборния процес. В рамките на конференцията ще се състои и Общо събрание на АСЕЕЕО.

Асоциацията на избирателните комисии от Европа е създадена през 1991 година в Будапеща. България е сред първите ѝ членове.

Мисията и целите на Асоциацията са повишаване на професионализма на изборните институции чрез обмяна на опит, наблюдение на избори, подготовка на позиции във връзка с подготвяне на проекти на ЕК и ЕС за изборите и изборното законодателство, свързани с прозрачност на изборите, финансиране на изборни кампании, гарантиране на избирателните права, равнопоставеност на гражданите и други.

В организацията членуват 25 избирателни комисии и трима асоциирани членове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха водна линия между Северна Корея и Русия
Пуснаха водна линия между Северна Корея и Русия
Робърт Мълър ще разследва Тръмп за връзки с Русия
Робърт Мълър ще разследва Тръмп за връзки с Русия