НОВИНИ

България получи признание от всички държавни институции в Черна гора

Бъдещото разширяване на ЕС и съдбата на Западните Балкани бяха сред основните теми на срещите на вицепрезидента Илияна Йотова с президента, министър-председателя и министъра на външните работи на Черна гора.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:14, 28.06.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Признание - това получи България от всички държавни институции в Черна гора за това, което свърши страната ни по време на своето европредседателство, а именно: да постави акцент върху присъединяването на Западните Балкани към обединена Европа.

Илияна Йотова - вицепрезидент на България: Една година по-късно тази тема продължава да бъде на дневен ред, макар че не така както на нас всички ни се иска. Най-важното е сега, когато се определят постовете в ЕС, когато ще се определят приоритетите в политиките разширяването, политическото разширяване да не слиза от дневния ред, това е най-важната задача, както на нас като държава-членка, така и на страните от Западните Балкани, които тепърва ще се присъединят. България е най-добрият лобист на Западните Балкани за тяхното членство в ЕС.
Мило Джуканович - президент на Черна гора: Нашето убеждение е, че между стабилността и европейската перспектива може да се сложи знак за равенство. Тоест няма как да има стабилност без ясна европейска перспектива за Западните Балкани и смятаме, че това е в интерес не само на нашия регион, но и за Европа като цяло.

Министър- председателят на Черна гора Душко Маркович смята, че страните от Западните Балкани са получили силен тласък от България към Европейския съюз и така са станали видими за Обединена Европа. Той ще настоява на срещата на Берлинския процес в Познан, България да стане редовен член на този формат, тъй като страната ни е показала, че има способността и визията за развитието на Западните Балкани.

Председателят на външната парламентарна комисия Андрия Николич е уверен, че страната му провежда успешни реформи по пътя към евроинтеграцията. Смята, че прекрояването на границите на Балканите е непопулярно решение. Затова заяви, че Черна гора ще работи за гарантиране на мира и стабилността в региона.

Андрия Николич - председател на парламентарната комисия по външна политика на Скупщината на Черна гора: България е една от държавите, които правилно разбира потребностите на региона. Това, което е много важно за усилията, които Черна гора полага е и официалната позиция на България - а именно, че трябва да се спазва принципа на отделното оценяване на всяка държава от Западните Балкани, а не да се разглеждат в пакет.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и външният министър на Черна гора споделиха обща теза, че поредното отлагане на започване на преговорите за присъединяваве на Северна Македония и Албания е лош знак за страните от Западните Балкани и води до загуба на доверие в ЕС.

Той настоя пред вицепрезидента България да държи политиката по разширяването в дневния ред на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и Путин разговаряха в рамките на срещата на Г-20
Тръмп и Путин разговаряха в рамките на срещата на Г-20
Северна Македония ще стане член на Организацията за Черноморско сътрудничество
Северна Македония ще стане член на Организацията за Черноморско сътрудничество