НОВИНИ

България с контрапредложения за пакета за мобилност

Часове след срещата с премиера Бойко Борисов и с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц - България вече има контрапредложения на Пакета за мобилност, който заплашва от фалит стотици хиляди български транспортни фирми.България предлага: шофьорите на ТИР-ове сами да решават дали да използват полагащата им се седмична почивка, а ЕС да изгради специални охраняеми паркинги за целта. Превозвачите остават категорични: на 17 май, паралелно със Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, те ще протестират.

Александър Марков
от Александър Марков
17:34, 15.05.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

България ще отправи четири контрапредложения в Пакета за мобилност, обяви транспортният министър Ивайло Московски. Вместо шофьорите на ТИР-ове да се връщат в държавата си на всеки 3 седмици, България предлага следното:

Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Задължение да бъде на компанията да осигури тази възможност на превозвача, ако той желае да се прибере вкъщи или съответно да отиде на база на компанията, ако тя има такава някъде, но негово право е да избере дали да го направи, или да си ползва почивката, където той желае.

Докато ЕС изгради охранявани и осветени паркинги, шофьорите да имат право да си почиват в кабините, както е и сега, е второто предложение на България. И трето - шофьорите да получават командировъчни, каквито са в държавата, където се намират, да влиза след 7 или 9-ия ден от началото на транспортния курс, а не след 3-ия, както предлага ЕК.

;

Ако проектотекстовете на България, обаче, не бъдат приети, над 70 000 транспортни фирми от България и още стотици хиляди от цяла Централна и Източна Европа ще бъдат изправени пред фалит, обявиха превозвачите, а шофьорите им щели да емигрират да работят на Запад.

Йордан Арабаджиев, секретар на Съюза на международните превозвачи За нас тези промени са по-скоро план за осигуряване на кадри за транспортния бранш в Стара Европа с цената на унищожаване на фирмите в Централна и Източна Европа.

Георги Цанов има 45 ТИР-а и дава хляб на стотици шофьори. Шофьорите му няма как да се връщат всеки три седмици в България.

Георги Цанов, превозвач: Ако примерно речем да отидем до една Португалия, която се намира на -3-4 000 км. да се върнем, да загубим някакво време там, да вземем товари, може да надхвърлим тия 21 дни и един вид с тези изисквания нас ни принуждават да станем престъпници, без да искаме.
;

За да заявят исканията си гласно и на 17-и, хиляди превозвачи с над 100 камиона ще протестират в София. Предвижда се автомобилно шествие от 10 до 17 ч. на бул. Цариградско шосе от отбивката за бул. Брюксел в посока София.

Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи: Камионите в София ще бъдат подредени на Цариградско шосе - камиони и автобуси, те няма да се движат, ще спрат отстрани в дясната лента, ще има транспаранти на тях, изразяващи нашите намерения и воля.

А от 13:30 ч. до 17:30 ч. ще има протестно шествие със сборен пункт от пл. Македония по Витошка до НДК. Протести ще има в още 10 града на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: 3,5% ръст на икономиката на България за първото тримесечие на 2018 г.
НСИ: 3,5% ръст на икономиката на България за първото тримесечие на 2018 г.
БСП и ГЕРБ в спор за Европейския пакет за мобилност
БСП и ГЕРБ в спор за Европейския пакет за мобилност