НОВИНИ

България се преклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата

България се преклони пред делото и подвига на Христо Ботев. Днес се навършват 143 години от гибелта на големия български поет и революционер. Точно в 12 ч. сирените в цялата страна дадоха знак за преклонение и почит към Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова Екип на „По света и у нас“
19:25, 02.06.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Хиляди се събраха на връх Околчица, където е последната битка на Ботевата чета и на колене посрещнаха воя на сирената.

За шеста година Филип Филипов влиза в ролята на Ботев. Носи униформа и оръжие, каквито според историческите извори е носел самият поет и революционер. Не крие възхищението си пред човека и героя Ботев. Напротив - иска да го предаде на децата.

Филип Филипов - учител: Казал го е в стихотворението "Хаджи Димитър": „Аз искам, сестро, тук да загина“. Когато човек си спомни само това, емоция не трябва да има, освен само едно - пред мене България, над мен е България, до мен е България, под мене България.
;

1500 участници преминаха тази година пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Едно от изпитанията, които им поднесъл дългият маршрут, е била голяма буря край село Баница, която отвяла целия лагер.

Калин Каменов - кмет на Враца: Но имаше малка група врачански ученици, които мокри до кости танцуваха хора и пееха песни за Ботев.

Да се пребориш със своите естествени човешки страхове и да се посветиш на родината. Това е делото, което вдъхновява ботевите поклонници.

;

Ботев ще живее докато припознаваме идеалите му, категорични са хората на Околчица.

Филип Филипов - учител: Да се раждат българи с такъв дух - неукротим, борбен, Ботевски дух. За да я има България.

Стотици почетоха героизма на Христо Ботев в родния му град Калофер. По традиция честването започна с изнасяне на знамето на Ботевата чета. С военен ритуал светинята беше пренесена от едноимения музей до площада. И тази година малки и големи изкачиха 200 стъпала до паметника на революционера, за да положат венци и цветя.

В София цветя бяха поднесени пред паметника на Ботев в Борисовата градина, а обичайно тежкият трафик притихна за две минути и отстъпи място на родолюбието и почитта към героите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Къде сме ние“: Мнозинството от българите са привърженици на демокрацията
„Къде сме ние“: Мнозинството от българите са привърженици на демокрацията
Аварийно-спасителните работи в руския град Дзержинск приключиха
Аварийно-спасителните работи в руския град Дзержинск приключиха