COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

България ще е домакин на първата 3D конференция на Балканите

Да си принтираш къща и да заживееш в нея. Това не е сюжет от книга или филм, а напълно реална история. С помощта на 3D принтер можем да създадем почти всичко - от бижута до автомобилни части. България ще бъде домакин на първата конференция на Балканите по тази тема. Следващият репортаж показва какво могат технологиите и как да ги използваме в ежедневието си.

от ст.-репортер: Татяна Йорданова
20:52, 27.09.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Технологиите не познавали граници. Това изречение е на прага на клишето, но не го прекрачва. Защото говори с човешки истории. Като тази на баща в Словения, който създава протези за сина си, роден с диагноза церебрална парализа. Изработва ги сам - с помощта на 3D принтер. Технология, която съществува и в България.

Боян Пехливанов: Чрез сканиране на съответната част от тялото можем да направим персонализирана протеза и инплант за пациента.

И не само. Можем да принтираме палачинки, обувки, мебели, цигулка и всичко, което въображението ни измисли. И ако е незаконно да печатаме пари, то с тази технология поне можем да си ги спестим.

Боян Пехливанов: Дръжката на колата ми се счупи и имах алтернатива да си купя целия механизъм, който струва доста по-скъпо или просто да си принтирам една приставка за дръжката на кола.

Можем да си принтираме и къща. В такава вече живеят американци в Тексас. Построена за по-малко от два дни. За по-малко от 4000 долара. За тези и други възможности ще говори първата Балканска конференция за 3D принтирането. Мястото е в София. От 3-ти до 6-ти октомври. И ако конференция е скучна дума, то организаторите на събитието ни обещават друга. Работилница.

- Това е много по-лесен начин учениците да си представят, не само да видят нарисувано тази схема на слънчевата система, а да я видят в действие.

И да забравят границите и клишетата. Защото освен всичко видимо и материално, технологиите днес създават Надежда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
Отвъд границите: Филипка Николова - „До Там… и обратно...
"Отвъд границите": Филипка Николова - „До Там… и обратно..."