НОВИНИ

​България ще финансира белодробни трансплантации и в страни извън ​ЕС

България ще финансира белодробни трансплантации и в страни извън Европейския съюз. Това намерение на здравното министерство потуши засега протеста на чакащите белодробна трансплантация у нас и техните близки.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
12:20, 18.09.2019
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Те излязоха на протест пред здравното министерство и обвиниха ресорния министър, че ги е оставил без алтернатива след като единствената клиника, извършваща трансплантации за българи, преустанови приема на чужденци.

Здравният министър отговори, че вече са подготвени промени в Наредбата, които ще решат въпроса.

За трансплантация на бял дроб чакат 18 българи. Според пациентите и близките им единствената възможност за спасение е да станат здравни емигранти.

Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония": От май месец 2017 г. до момента има извършена една единствена белодробна трансплантация. Този протест е организиран пред Министерството на здравеопазването, за да напомни на министъра на здравеопазването, че работата по обгрижване на пациентите, на които им е необходима белодробна трансплантация се бави безкрайно дълго.

Здравният министър отговори на протестиращите, че скоро ще може да се финансират трансплантации и в страни извън Европейския съюз. Това ще стане с промяна в наредба, която първо подлежи на обществено обсъждане.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Остават още броени дни да мине това обсъждане и тя ще бъде подписана и ще влезе в сила. Говорехме за САЩ, Русия, Беларус, Турция.

Пациенти и неправителствени организации подкрепиха идеята и прекратиха протеста. Според тях обаче процедурата ще отнеме много време.

Тодор Мангъров, председател Асоциация "Пулмонална хипертония": Кой ще търси оферта за тази операция? Пациентът няма морално право сам да търси оферта за тази операция, защото не е лекар.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ще ги търсят публичните органи, на които им е възложена тази функция. Това е НЗОК и Изпълнителна агенция "Медицински одит".
Николай Мънчев, трансплантиран с бял дроб: Ще мине поне година и половина докато се случи да видим първия трансплантиран българин.

Част от пациентите го нямат това време.

От тази година български лекари се обучават да правят животоспасяващите операции в клиниката във Виена. Очаква се първата трансплантация на бял дроб у нас да бъде направена през 2021 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха под домашен арест Маринела Арабаджиева
Пуснаха под домашен арест Маринела Арабаджиева
Настаняват временно във фургон пострадалото семейство в Борован
Настаняват временно във фургон пострадалото семейство в Борован