НОВИНИ

България ще изготви становище по казуса с "Газпром" след дебат в парламента

България ще изготви национално становище по антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром" след дебат в парламента, който трябва да се състои до края на тази седмица. Това стана ясно от изявлението на служебния министър на енергетиката Николай Павлов след среща в Министерския съвет днес. Тя бе организирана от служебния премиер Огнян Герджиков, който покани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като бъдещ премиер, за да го запознае с проблема. Павлов увери, че 4 май не е краен срок за представяне на българското становище, а и след тази дата то може да се надгражда.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:46, 24.04.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Служебният премиер Огнян Герджиков инициира днешната среща, след като Европейската комисия поиска коментари от 8 страни от Централна и Източна Европа по повод отстъпките, които "Газпром" предлага по антимонополното дело, за да не понесе високи глоби.

След разговорите на "Дондуков" 1, в които участваха и Теменужка Петкова, и Делян Добрев от ГЕРБ, Трайчо Трайков от "Нова република" и шефът на БЕХ Петьо Иванов, служебният енергиен министър Николай Павлов заяви, че по руските предложения има доста неясноти. Затова държавните дружества "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ са подготвили въпроси, които днес ще бъдат изпратени в ЕК, за да бъдат получени разяснения, по ангажиментите, които поема "Газпром".

Николай Павлов, служебен министър на енергетиката: Чакаме отговор и ако се наложи, ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна. Ще инициирам дебат в парламента, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарно представени групи да бъдат запознати и да има общо становище. До края на седмицата ще бъда изслушан в парламента.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова пък заяви, че днес е имало пълен консенсус за това колко важно е за България да запази позициите си като транзитен център, да защити в максимална степен възможността за нови преговори с "Газпром", за по-добри условия и цени за доставката на природен газ.

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Тази тема по никакъв начин не трябва да се политизира, защото става въпрос за националния интерес и националната сигурност. Срокът 4 май е инструктивен. Не е налице риск България да загуби своето право и в последствие да добавя и да допълва своето становище.

След като уточни, че е бил поканен на срещата, както от Огнян Герджиков, така и от Бойко Борисов, Трайчо Трайков заяви, че като експерт и като представител на "Нова република" е удовлетворен от решението за дебат в парламента. По думите му това ще даде възможност на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си за българската позиция, която трябвало да защити три стратегически цели - едната, свързана с цените, втората със свободата и гъвкавостта на пазара и третата - с мястото на България като център на транзитни потоци.

Стана ясно още, че българската страна в лицето на "Булгаргаз" няма забрана за износ на природен газ. Министър Павлов заяви, че за да се стигне до договаряне на нова цена трябва да се извърви целия път по предоставяне на коментари от страните, разглеждането им от ЕК, приемането им и правно обвързване с "Газпром". След това в 10-седмичен срок заинтересованите страни започват преговори с "Газпром".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората в село Юндола не вярват, че пият вода с уран
Хората в село Юндола не вярват, че пият вода с уран
Ед Шийран обмисля да се оттегли от музикалната индустрия​
Ед Шийран обмисля да се оттегли от музикалната индустрия​