НОВИНИ

България спечели арбитражното дело срещу държавния фонд на Оман

В полза на България приключи арбитражното дело, заведено от Държавния резервен фонд на Султаната Оман, съобщи Българската народна банка.

българия спечели арбитражното дело държавния фонд оман
bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 22.04.2019
5225
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Претенциите на Държавния резервен фонд, в качеството му на акционер в КТБ, се основаваха на твърдение, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман, чрез действията на българското правителство, Българската народна банка и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ“ АД и отнемането на лиценза на „Корпоративна търговска банка“.

Държавният резервен фонд претендираше обезщетение от 80 милиона евро.

По време на защитата в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове бяха представени писмени свидетелства от представители на ръководството на БНБ, както и становища от авторитетни световни експерти.

В резултат от успешната защита на българската страна Държавният резервен фонд на Султаната Оман се отказа от исковете си срещу БНБ и другите органи на Република България. Този изход на делото изключва и възможността същите искове да бъдат предявени наново пред този или друг международен трибунал.

Приключването на делото в полза на България доказа законосъобразността на атакуваните от Държавния резервен фонд на Султаната Оман действия и решения на БНБ, свързани с „Корпоративна търговска банка“.

Делото бе заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. В него България беше представлявана от експерти на Министерството на финансите и водещи адвокатски кантори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството ни в Делхи: С 18 българи е установена връзка и всички те са добре
Посолството ни в Делхи: С 18 българи е установена връзка и всички те са добре
Как и къде могат да гласуват българите в чужбина на евровота?
Как и къде могат да гласуват българите в чужбина на евровота?