Износът на български селскостопански стоки за Германия през първите девет месеца на годината се е увеличил с близо 7%. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева при откриване на "Зелената седмица" в Берлин. България участва за 31-ви път със свой щанд.

Националният ни щанд тази година е организиран в 6 къта - на вината, на меда и сладкото, на млечните, месните продукти, биопродуктите и етеричните масла. Най-търсеният от чужденците продукт е шопската салата.

Българският щанд беше един от първите, които откри федералният министър на храните и земеделието на Германия Джулия Клокнер. Тя заяви, че по препоръка на FAO производството на храни трябва да се увеличи със 70% и това да стане с нови технологии, които щадят земята.

В рамките на изложението специалисти от цял свят дебатираха темата за африканската чума по свинете.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Предизвикателството да успеем да се преборим с африканската чума по свинете, виждайки световния размах на болестта, е само обединение в света на всички усилия. България от навлизането на болестта до днес е изплатила близо 70 милиона лева за компенсации.

Танева поясни, че до момента Европейската комисия е рефинансирала 13 млн.лева, очакват се още 10 милиона европейски пари за компенсации.

Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделие: Другото предизвикателство пред Европа е, че през последните години над 1000 малки ферми на континента са фалирали и е важно през следващите години този тип ферми да бъдат подкрепени.

Коментарът на министър Танева е, че в бъдещата селскостопанска политика страната ни ще подпомага най-вече малките и средни ферми от секторите животновъдство и плодове и зеленчуци. "Зелената седмица" в Берлин продължава до 26 януари.

© БГНЕС
© БГНЕС