НОВИНИ

България вече има правителство в оставка

България вече има правителство в оставка, след като с 218 гласа "за", нито един против и само двама "въздържали се" от ГЕРБ, депутатите приеха оставката на кабинета на Бойко Борисов. Премиерът заяви, че новото служебно правителство трябва да бъде съставено в диалог с новоизбрания президент Румен Радев. Още утре президентът Росен Плевнелиев започва политически консултации преди да връчи мандата за съставяне на правителство в състава на това НС.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:00, 16.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Премиерът и министрите бяха посрещнати с ръкопляскания от парламентарната група на ГЕРБ. Премиерът заяви пред депутатите, че новото мнозинство, което е налично в парламента и новоизбрания президент Румен Радев трябва да поемат отговорността за съставянето на служебното правителство.

Премиерът обясни, че е станало ясно, че Патриотичния фронт няма да подкрепи бюджета, така че може да се разчита само на ГЕРБ и РБ. По отношение на бюджета се правели много популистични изказвания, каза още Борисов.

Той си тръгна от залата след изказването си и не изкача гласуването на оставката.

В изказванията на лидерите на парламентарните групи имаше няколко основни теми. Една от тях беше бюджетът, друга беше промяната в изборните правила, както и за свикването на Велико народно събрание. И от левицата, и от Патриотичния фронт заявиха , че за тях няма ново мнозинство в парламента. От ДПС призоваха да не се допуска политическа нестабилност.

Правителствоto може да продължи да рабoти в оставка до назначаване на служебен кабинет. След това може да се наложи част от депутатите да напуснат парламентарната зала. Повечето от министрите могат да се върнат в парламента, това са министрите избрани от депутатите. Утре президентът започва политическа консултация с ГЕРБ, а след това ще започне консултации за връчване на мандат за служебно правителство. От ГЕРБ и БСП заявиха че ще откажат мандата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевградското село Рилци привлича все повече заможни хора
Благоевградското село Рилци привлича все повече заможни хора
Витошка е на 52-ро място по скъпотия в света
"Витошка" е на 52-ро място по скъпотия в света