НОВИНИ

България влиза в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната до 1 година

След 5-часово заседание в Брюксел Еврогрупата даде зелена светлина за членството на България в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната. В рамките на следващите няколко дни България ще подаде заявление за присъединяване към Механизма за тясно сътрудничество с Европейската централна банка.

Александър Марков
от Александър Марков
21:08, 12.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
българия влиза банковия съюз чакалнята еврозоната година

Това означава тясна координация между Българската народна банка и Европейската централна. След заявлението ще последва участие на България в Единния надзорен механизъм, който предвижда строго наблюдение на големи български банки. На специална пресконференция еврокомисарят за финансовата стабилност Валдис Домбровскис и президентът на Еврогрупата Марио Сентено изразиха увереност, че целият подготвителен процес ще отнеме 1 година, преди България да влезе в Банковия съюз и валутно-обменния механизъм ЕРМ 2, известен като "чакалнята на eврозоната".

Марио Сентено, президент на Еврогрупата : Конструктивните дискусии през последните месеци, които имахме за членството на България в ЕРМ 2, се отплатиха. Можем да се поздравим с успех. Приветстваме ангажиментите, поети от българското правителство, в областта на банковата регулация и въпроси от национално значение. Те са релевантни за влизането в ЕРМ2. Според нас, България трябва едновременно да се присъедини към ЕРМ2 и Банковия съюз. България поема ангажимент да работи в тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Валдис Добромвскис, еврокомисар за финансовата стабилност: Днес ние приехме стратегията на България да се присъедини към ЕРМ 2 и Банковия съюз едновременно. Вярно е, че интеграцията в eврозоната също означава и присъединяване към Банковия съюз. Приветстваме балансирания и добре подготвения пакет за предварителни ангажименти, представен от България, за да подсигури успешно влизане в ЕРМ 2 и като крайна цел - членство в eврозоната.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун пратил писмо на Тръмп
Ким Чен-ун пратил писмо на Тръмп
Втора вечер концерти на открито в двореца Врана
Втора вечер концерти на открито в двореца "Врана"