НОВИНИ

България води преговори за съвместна охрана на въздушното пространство

Стана ясно, че България няма да плаща за охрана на въздушното ни пространство, а военните учения на НАТО в Черно море са договорени на срещата на върха във Варшава през 2016 г. Темата за присъствието на НАТО в България остана актуална в публичното пространство. В съобщение във фейсбук президентът Румен Радев заяви, че с наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема Сигурност, и че в последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния "еър полисинг" и военните учения на НАТО в Черно море.

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 22.02.2017
Чете се за: 02:45 мин.
У нас

България няма да плаща за съвместен "Еър полисинг" - мисиите по охрана на въздушното пространство. Зад това категорично застанаха днес и президентът Румен Радев във фейсбук-съобщение, и началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който домакинства важна Конференция на НАТО в София.

В съобщението си във фейсбук президентът Румен Радев, първо призовава политическите партии да се отнасят с отговорност към темата сигурност, след като през последните дни нараствали спекулациите по темата.

Решението България да плаща за съвместна охрана на небето е внесено в НАТО през февруари 2016 г. и казва, че инициаторите на това решение се опитват да прехвърлят отговорността за това на друг. Като главнокомандващ ВВС, Радев заяви, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти.

В крайна сметка изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Ефтимов съобщи новината, че България преговаря със страни-членки за съвместни дежурства по охрана на небето ни, и че това няма да се плаща.

До момента България е осъществила един път съвместна охрана на небето - с американски военни през септември 2016 г. Тогава за това не е плащано.

Емил Ефтимов, и.д. началник на отбраната: "През 2016 г. имаше визита на няколко държави. Не искам да казвам кои са те, тъй като текат преговори. Преговорите в рамките на НАТО са далеч от пазарене или говорене за средства. Няколко държави са изявили своята готовност. И от досега проведените разговори нито една от тези страни, които е изявила готовност, не е поставяла въпрос за финансови средства. Същността е какво ние предоставяме като инфраструктура, летищна инфраструктура, системи за командване и управление, комуникация, процедури,освобождаване от данъци, мита за техните разходи. И всичко това ще бъде отразено в технически споразумения."

Бившият премиер Борисов отговори на президента от Сливен. Той заяви, че никога не е ставало въпрос за плащане на съвместен "еър полисинг", и че не е плащано.

Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ: "Кога ние сме платили, когато той беше началник на ВВС? Прекрасно знае, че не сме платили нищо. Просто, вижте. Аз съжалявам, че трябва да коментирам кой какво е написал във Фейсбук. Много е неприятно, когато си говорил едни неща, а те остават написани. След това и си подал оставка за нещо, което впоследствие се оказва, че не е така. Нито авиацията. Приземи ли се? Рекорден брой изтребители летят в момента. Ако е така както казва, че 2016 сме го приели, то те имаха съвет в Брюксел, където той присъства, имаха среща и на министрите на отбраната, където спокойно можеха да сменят решенията."

Началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов също даде повече разяснения за активността на НАТО в региона. Той повтори абсолютно същото - т.н. адаптирано предно присъствие на Алианса в региона е следствие от вече взети решения, това присъствие включва повече съвместни учения със съюзниците.

Ефтимов беше съвсем ясен и по отношение на Черноморска флотилия. На ниво НАТО, на срещите не са водени разговори за създаването на каквото и да е постоянно военноморско формирование в Черно море.

В съобщението си във фейсбук президентът Радев напомня, че планираните военни учения на НАТО в Черно море са договорени на Срещата на върха във Варшава през 2016 г., те нямат нищо общо с идеята за Черноморска флотилия, не са заплаха "за лодките, платноходките и туризма в България".

Подобни учения, казва президентът, се провеждат редовно и не се "допускат" от никого, още по-малко от български политик.

Скандалът около флотилията се разрази миналата година, след като стана ясно, че Румъния е предложила регионална инициатива между България и Турция за сформиране на такова постоянно военноморско обединение, което тогавашният премиера Бойко Борисов отказа и заяви, че иска да вижда лодки и платноходки в Черно море.

Вицеадмирал Емил Ефтимов, и.д. началник на отбраната: "По отношение на военноморското присъствие на силите на НАТО в Черно море мога да заявя, че то е регулярно и в последните години се извършва в постоянен мащаб и не отчитам ескалиране или увеличаване на това присъствие. По отношение на втория въпрос за постоянна структура във военноморската област, аз лично не съм присъствал на такава дискусия, а смея да твърдя, че в последните години близко следя дискусията както във Военния комитет, така и в политическите структури на НАТО."
Ген.-лейтенант Греъм Стейси, началник на щаба на Съюзното командване по трансформацията - НАТО: "НАТО провежда изключително много учения, тренировки в Европа и из целия свят. Всички те са насочени основно към съхраняване и опазване на мира и стабилността, и в никакъв случай не целят провокация. Целта им винаги и основно е предотвратяване на криза и опазване на мира, избягване на конфликт. Парадоксът при военните способности е, че колкото по-подготвени сме, с колкото повече способности разполагаме, толкова по-малък е шансът да се наложи да ги използваме."

България скоро ще подпише най-вероятно споразумения за "еър полисинг" със страни-партньорки, без да плаща. НАТО провежда повече учения в региона на Черно море. Идея за флотилия не се обсъжда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР издирва избягал мъж от пловдивския затвор
МВР издирва избягал мъж от пловдивския затвор
Държавна опера – Русе влезе отново в клас
Държавна опера – Русе влезе отново в клас