България връща на Турция археологически ценности

България ще върне на Турция артефакти с археологически произход, задържани от българските митнически органи на ГКПП–Капитан Андреево през октомври 2016 година при незаконен внос от турски гражданин. Става дума за 63 ценности, 56 от които са монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети), 6 бронзови антични апликации и 1 бронзова фибула.

от БГНЕС
преди 9 месеци
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
България връща на Турция  археологически ценности

Предаването на предметите ще стане в Националния археологически институт с музей при БАН в София, като зам.-министърът на културата Амелия Гешева ще ги даде на турския зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза, с която турски специалисти представят доказателства за произход на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.

Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между Република България и Република Турция през 2012 г.

Топ 24
Най-четени