НОВИНИ

Българка с високо признание от Индия

Проф. Габриела Николаева от Нюйоркския университет е удостоена с една от най-престижните държавни награди на Индия.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
16:44, 02.06.2017
5333
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Тя получава отличието Хинди Севи Саман за приноса ѝ в областта на обучението и популяризацията на хинди. Наградата е била връчена лично от президента на Индия. Пранап Мукерджи е връчил на официална церемония в президентския дворец Раштрапати Баван в центъра на Делхи.

Годишните награди за хинди и индийска култура са в 12 категории. Отличените са 22-ма изследователи и писатели от Индия и само двама чуждестранни - професори Фуджи Такеши от Япония и Габриела Николаева Илиева от България.

;

Габриела е завършила Класическата гимназия в София и Индология в СУ. 20-та година преподава хинди, урду и индийска литература в Нюйоркския университет. В Съединените щати е близо 30 години, но всяка година си идва в България със семейството - може би защото е дъщеря на нашата известна актриса Джуни Александрова.

"Приемам тази награда като допълнителен стимул в работата ми по глобализацията на хинди педагогиката и изработването на световни стандарти за обучението на хинди извън Индия" - каза за "По света и у нас" Габриела. Хинди се говори от повече от 700 милиона по земята, а между български и хинди има близо 700 думи с еднакъв корен от Санскрит. Наши възпитаници предават в ориенталски престижни институти и още в Германия и Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори край Белозем
Пожар гори край Белозем
Компаниите сами обучават начинаещи програмисти
Компаниите сами обучават начинаещи програмисти