Австралия остава в капана на адските пожари. Днес там е по-спокойно и температурите паднаха, след като през последните дни достигнаха рекордни стойности. За БНТ сънародничката ни в Сидни Адриана Златинова разказа какви са тревогите на хората.

Смогът е основният проблем за жителите на Сидни. Миналата седмица особено в крайбрежните квартали температурата стигна до рекордните 44 градуса, а във вътрешността на града и до 49. Пожарите са заобиколили неговите очертания и не засягат пряко жителите, а градусите се понижиха, но животът не е по-лек.

Адриана Златинова, Сидни: Днес градът е покрит със смог и главно през последните няколко месеца с различно лъкатушене на условията, главният проблем беше смогът и мирисът на дим.

Хората с респираторни заболявания са принудени да носят маски.

Адриана Златинова, Сидни: Хората избягват да излизат навън. Това засяга икономически малкия и средния бизнес. По-малко хора, по-малко туристи по улиците. Сега е сезонът на отпуските, след Коледа - това е еквивалентът на месец август в България. Учениците са във ваканция. Но точно поради тази причина децата не могат да излязат навън, не може да се практикува никакъв спорт.

Защо се стигна до тежката ситуация е тема на разговори сред австралийските граждани. Пожарите са част от местната природа, но те са циклични и никога не са били с такъв интензитет.

Пожарите имат и сериозен психологически ефект върху хората. Те продължават вече няколко месеца, а Австралия е в средата на лятото.

Дъжд и временно захлаждане в Австралия

Дъжд и временно захлаждане в Австралия

Дъжд заваля по източното крайбрежие на Австралия, температурите спаднаха и това донесе облекчение в опустошените от пожари райони.