НОВИНИ

Българка загина, други двама са с опасност за живота при катастрофата в Унгария

Тежка верижна катастрофа в Унгария уби българка и рани 12 наши сънародници, четирима от тях са в критично състояние. Ранените са в местни болници. Инцидентът е станал близо до унгарско-румънската граница. Блъснали са се общо 7 превозни средства, сред тях два български микробуса. Унгарската полиция съобщава, че са загинали още двама турци и един румънец.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:01, 15.02.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Катастрофата става около 7:30 местно време, на главен път М43, на около един километър от граничния пункт Надлак. Причина за инцидента са два микробуса, които са спрели без сигнализация в дясната лента на магистралата. В този момент в района има гъста мъгла, а видимостта е силно намалена.

Румънски туристически автобус, пътуващ от Хамбург за Букурещ, се удря в камион. В автобуса пътуват 25 души, които според унгарската полиция, са невредими. В катастрофата участват общо 7 превозни средства, включително два български микробуса. В продължение на няколко часа спасителните екипи се опитват да извадят част от пострадалите, останали в автомобилите си.

Ради Найденов, служебен министър на външните работи: Имаме информация за една загинала българска гражданка, двама души са в реанимация и в операционната зала, при които има риск за живота и има още 10 пострадали български граждани при този инцидент. За гражданите, за които имаме информация - те са пътували с двата микробуса - от Германия и от Холандия. Това са българи, които най-вероятно са работели там, които са се прибирали към страната. За съжаление е имало твърде гъста мъгла, това са инциденти, които се случват. Жалко е, че има трагичен край за един от нашите съграждани.

Консулът на България в Унгария пътува към пострадалите българи, които са настанени в болници в Сегед и Мако. Не е известно дали българските шофьори, участвали в катастрофата, имат вина за нея.

Ради Найденов, служебен министър на външните работи: Не бих искал да предлагам хипотези, тъй като когато са засегнати хора и човешки животи, сама разбирате колко деликатен е въпросът. Нека да почакаме да бъдат идентифицирани хората, тогава Външно министерство ще предостави информация на близките на засегнатите български граждани. Мога само да изразя съчувствието си към пострадалите хора и техните близки.

През деня движението по магистралата временно беше спряно, а колите се отклоняваха по обходен маршрут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 семейства в Гоцеделчевския край чакат трети месец парите си от тютюна
Над 200 семейства в Гоцеделчевския край чакат трети месец парите си от тютюна
Кметът на Младост спря строеж, без да има законови основания за това
Кметът на "Младост" спря строеж, без да има законови основания за това