НОВИНИ

Българо-македонската комисия с важни решения по исторически въпроси

България и Северна Македония ще почитат съвместно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. Това беше дискутирано на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси. Нейното създаване беше разписано в Договора за добросъседство между двете държави.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:36, 21.02.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

След два дни дебати в Скопие българо-македонската комисия се обединява около позицията, че има достатъчно основания да предложи на двете правителства общо почитане на Цар Самуил, Свети Климент Охридски и Свети Наум.

Проф. Ангел Димитров: Съвместна българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси: Направихме една солидна крачка напред. Общата история може да се превърне в споделяне на ценности, в едно приложение на истинското приятелство и добросъседство.

Дискусията за съдържанието в учебниците по история е отложена за следващата среща, която ще се проведе в София.

Проф. Ангел Димитров: Ние познаваме вече учебниците. Разменили сме нашите оценки. Нека да минат нашите разговори, тогава ще говорим по-конкретно.

Това е четвъртата среща на комисията. След периода на Средновековието, ще бъде обсъдена и модерната епоха. Предстоят разговори за Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тирания на мълчанието: Кои са жертвите на католическите свещеници?
"Тирания на мълчанието": Кои са жертвите на католическите свещеници?
Германия разследва руска схема за пране на пари
Германия разследва руска схема за пране на пари