НОВИНИ

Българска фирма произвежда платформи за пчелари

Фирма от Добрич произвежда специални платформи за земеделието. Тя спечели награди за иновации с разработките си за пчеларите и за производителите на лавандула.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
21:10, 31.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Българска фирма произвежда платформи за пчелари

Подвижното пчеларство навлиза много успешно у нас през последните години. А от фирма в Добрич предлагат удобен вариант за развитието му – шаси, на което пчелите се местят от паша на паша заедно с кошерите си, пътувайки удобно с камион. Ремаркето, разработено от инженерите на фирмата, може да вози 24, 30 или 36 кошера, а има и модификация за 48.

Емилия Балчева, “Българско машиностроене - Добрич“
„Някои от моделите са с раздвижени платформи. Това означава, че се изтеглят средните редове в двете противоположни посоки на надстройката и по този начин всички кошери стават еднакво достъпни за работа от пчеларя.”

Освен за смяна на пашата, платформата за кошери може да изведе по-бързо пчелите и при опасност от замърсяване в района, където те събират мед. За производителите на лавандула във фирмата са разработили друго улеснение – ремарке за събиране на окосения цвят.

Емилия Балчева, “Българско машиностроене - Добрич“
"Колелата му са необходимите размери, за да се спази междуредието и да не нараняват насажденията, има си мрежова надстройка над основната част на ремаркето, което позволява събирането на по-голямо количество лавандула."

Двата проекта са ориентирани към сектори, в които има субсидиране, тъй като то позволява на производителите да правят по-сериозни инвестиции в бизнеса си. Иначе сред предложенията на фирмата са още подвижни лекарски и стоматологични кабинети, зърновози и цистерни, фургони и къщи на колела. А с платформите за лавандула и за кошери фирмата спечели и наградата „За принос в механизацията на земеделието“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея
САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея
Какво е мястото на селфитата в света на изкуството?
Какво е мястото на селфитата в света на изкуството?