НОВИНИ

Българска книга за траките предизвиква голям интерес в Япония

Огромен интерес в Япония породи появата на първата по рода си книга за траките и тяхната култура в страната на изгряващото слънце. Автор е известната наша археоложка професор Диана Гергова. Името ѝ стана известно по света още преди 7 години, когато тя и екипът ѝ откриха уникалното златно съкровище край Свещари.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
07:46, 30.03.2018
6985
Чете се за: 01:04 мин.
Още
Проф. Диана Гергова - археолог: Твоята книга се оказва посланик на тракийската култура по българските земи в Япония и това е един по-гарантиран начин да тръгне по света май. Ние открихме неща, които са уникални в световен мащаб, а това съкровище ни удиви не само с уникалния си контекст, защото няма друга ситуация, в която в едно дървено сандъче, поставено на 5 метра в могилния насип, в една могила висока 20 метра, поставено в короната на едно свещено дъбово дърво, до което е била построена и гробницата на този владетел вие да намерите такава находка.

"Племето на гетите и златните съкровища - светът на Древна България - траките". Така са нарекли книгата японските преводачи и издатели. От нея японските читатели ще разберат след 24 века за гетите - северните траки, населявали Североизтока на днешна България.

Ще узнаят, че са ги наричали Племето на пророците и на безсмъртието. Затова в съкровището от най-високата 20 метрова могила в царския некропол на гетската столица - Даусдава - Градът на вълците, конете са погребвани прави.

;

Четири века преди Христа гетите са били едно духовно ниво по-високо от останалите народи на Европа. С развита медицина, математика, астрономия, астрология, а гетският владетел Котела подписал договор с Филип Македонски и му дал дъщеря си Меда за съпруга след майката на Александър Велики. И какво ли още не за северните траки може да открие японският читател в тази невероятна книга, възкресила един още по-невероятен свят.

На двадесетата година от разкопките Диана и екипът ѝ достигат до съкровището. Уникалната диадема е една от трите български находки в нашумялата в Япония изложба "Златната легенда - Средиземноморските съкровища". И неслучайно проф. Диана Гергова работи 35 години заедно с японските си колеги. Японски доброволци идват у нас на разкопки. Повече от 30 години изкуствени спътници на Токайския университет наблюдават нашите тракийски могили. За японците хилядолетната култура по българските земи е неотменна част от световната култура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошо е състоянието на подлеза до базар Левски във Варна
Лошо е състоянието на подлеза до базар "Левски" във Варна
Стефан Воденичаров: Големият проблем на България е бедността
Стефан Воденичаров: Големият проблем на България е бедността