НОВИНИ

Българската армия има своята 140-годишна история

Честването на 6 май влиза в празничния календар в края на 20-те години на миналия век. Но като голямо публично събитие, свързано с армията е характерно за 30-те и 40-те години. Кога се провежда първата заря-проверка и какви предписания са дадени дори за погледа на войските в строя - разказва Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:00, 06.05.2018
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Армията - гордостта на народа - е създадена у нас веднага след Освобождението на основата на българското опълчение. Нарича се Българска земска войска. Архивите помнят.

Мария Димоларева - държавен експерт в Дирекция Военноисторически архив , гр. Велико Търново: Ролята на новосъздадената българска армия на първо място е да защитава териториалната цялост на Княжество България. За да се увеличи все пак боеспособността на българската армия са формирани още няколко дружини, за които специално е свикан набор от 20 400 новобранци на възраст от 20 до 30 години.

Само за две години са създадени основните видове и родове въоръжени сили. И точно когато младата българска армия набира сили се подписва Ньойския мирен договор.

Мария Димоларева България е лишена от авиация и от флот. 1923 г. българската армия достига до 32 424 души. Тоест, Ньойския договор връща българската армия близо 40 години назад.

Така започва т.н. „прикрит период“ на армията. 20 000 души - нямаме право на повече. За да се увеличи състава ѝ - се създава трудовата повинност и жандармерията. Така военната мощ на България през 34-та година е два пъти повече от позволеното - и се равнява на близо 48-50 000 души.

;

Празнуването също има своята история.

д-р Соня Пенкова - директор на Национален Военноисторически музей: Паметта е нещото, без което ние не можем, нямаме основание да градим своето бъдеще.

Денят на храбростта се чества в българската армия още от нейното създаване - датите се сменят, дори след Сръбско-българската война - всяка войскова част си има свой празник.

Накрая празнуването се обединява на 6-и май.

;

Годината е 1937 г. - в навечерието на празника за първи път се провежда тържествена заря-проверка. Старите бойни знамена, участвали във военните действия, се поставят в пантеон на знамената.

Анета Тенекеджийска - старши експерт в Дирекция Военноисторически архив , гр. Велико Търново: Цар Борис III раздава 19 нови бойни знамена на частите от софийския гарнизон.
Дарина Билярска - експерт в ЦДА: И той със златно чукче забива пирон със своя вензел на новите знамена.
Анета Тенекеджийска - старши експерт в Дирекция Военноисторически архив , гр. Велико Търново: След това го подава на командира на частта, за която е предназначено, а той коленичил целува светинята, поема я от ръцете на царя и казва тържествено: „Поемам я и ще я пазя като честта на България“
Дарина Билярска - експерт в ЦДА: Гостите, които трябва да бъдат поканени и гостите, които са по тротоарите имат определено какво облекло да бъде. Има предписание как да бъде погледа на войниците, че той трябва да бъде ведър, но не стреснат.

И така вече 140 години погледът на армия и народ на 6 май изразява гордост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност преди днешния парад
Засилени мерки за сигурност преди днешния парад
Гледайте празничната програма на БНТ1 „Денят на храбростта“
Гледайте празничната програма на БНТ1 „Денят на храбростта“