НОВИНИ

Детското отделение във Варна разчита на нова апаратура от "Българската Коледа"

Детското отделение за интензивно лечение във варненската болница "Св. Марина" се нуждае от модерен респиратор за обдишване както на новородени, така и за по-големи деца. Детската клиника обслужва цяла Североизточна България. Годишно там се лекуват около 300 деца. Понякога има по 4-5 пациенти на ден, които се нуждаят от респиратори, а в отделението имат само два. Надеждата за нов апарат е в инициативата "Българската Коледа".

bnt avatar logo
от Ел. Георгиева, З. Русева
16:33, 13.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Медиците в детската клиника са принудени да ползват респираторите на други отделения в болницата, когато имат повече малки пациенти, нуждаещи се от обдишване. Освен че апаратите не достигат, непрекъснато излиза нова медицинска техника с по-добри възможности, каквито старите респиратори нямат.

проф. Виолета Йотова - ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна: "И не позволяват, както най-съвременните машини обдишване на деца от 500 грама до излизането им от детска възраст, така че допълнителен апарат би разширил възможностите на колегите реаниматори и педиатри, които се грижат за децата, да могат да оказват по-добри грижи."

В това отделение шанс за живот получава и малката Сабрие от шуменското село Тодор Икономово. Момиченцето се ражда с аномалия-прекъснат хранопровод. Детето е само на 11 дни, когато му правят първата операция. Проблемът е отстранен, но се появява друг.

Елмаз Фахридинова: "След 1-2 месеца се оказа, че има проблем с главата - хидроцефалия, растеше главата."

15 дни след операцията се получава инфекция и Сабрие отново е на операционната маса. Това е четвъртата операция за Сабрие, която е само на годинка и един месец. Сега тя си е вкъщи сред близките, а майка й е благодарна на лекарите, спасили детето.

Елмаз Фахридинова: "Имаме много надежди. Всичко възможно направиха. На всички благодаря от сърце. Ако те не бяха, не знам."

В отделението имат нужда и от друга нова медицинска апаратура, важна за лечението на малките пациенти. Сред тях са бронхоскоп, дефибрилатор, термо-легло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Ясно е, че Радан Кънев започва кампания за президентските избори
Премиерът: Ясно е, че Радан Кънев започва кампания за президентските избори
До момента са задържани 14 служители на ГКПП Капитан Андреево
До момента са задържани 14 служители на ГКПП "Капитан Андреево"