НОВИНИ

"Българската Коледа": Нова апаратура открива причинителя на туберколоза при деца

Университетската белодробна болница "Св. София" в столицата получи дарение от "Българската Коледа". Вече два месеца лекарите използват новия фибробронхоскоп за откриване на причинителя на туберколоза при деца между 5 и 18 години.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:50, 17.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Виктория е на 16. Преди няколко седмици лекарите я изследват за туберколоза с новата апаратура.

Виктория Ангелова: Да, имам сестра и тя е болна от тази болест. Имахме и вуйчо в къщата, който и той е болен от тази болест.

Фибробронхоскопът помага при откриването на причинителя на белодробната туберколоза. Ползва се предимно за изследвания, но и за терапии.

Проф. д-р Димитър Костадинов, началник Бронхологично отделение в УСБАЛББ "Св. София": Разполагайки с този апарат, ние създаваме възможност нашите малки пациенти да бъдат обслужени навреме, да се постави своевременна диагноза и което, съответно, да помогне на колегите в детските клиники да проведат качествено лечение.

Висококачественият апарат е лесно преносим. По думите на професор Костадинов е изключително полезен, тъй като позволява работа както с локална, така и с обща анестезия.

Проф. д-р Димитър Костадинов, началник Бронхологично отделение в УСБАЛББ "Св. София": Този апарат би трябвало по стандарт да издържи 1000 бронхоскопии, т.е. 1000 пациенти да бъдат направени, след което да отиде на един профилактичен основен ремонт, което е сравнително добра база за нашата работа.

Виктория вече мечтае да стане лекар. Не само заради професионалното и човешко отношение, което получила в болницата, но и за да помага на децата да се излекуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова откри социална кухня в София
Омбудсманът Мая Манолова откри социална кухня в София
Галъп: 78% от българите са против гей браковете
"Галъп": 78% от българите са против гей браковете