НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на 5-годишната Мария

За втора година "Българската Коледа" помага на 5-годишната Мария от София. Тя е със Синдром на Даун. За да може да проговори се нуждае от помощта на логопед. Вижте нейната история в следващия репортаж.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
12:39, 02.12.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Българската Коледа

Още при раждането на Мария лекарите започват да се съмняват, че тя има Синдром на Даун. Диагнозата е потвърдена, когато тя е на три месеца. Лекарите не откриват генетичното изменение по-рано, въпреки, че майката си прави нужните изследвания по време на бременността. До сега Мария е ходила на детска градина само шест дни, защото боледува по-често от другите деца.

Надя Мирчева - майка на Мария: Изчакваме, тъй като бяхме в болница този месец, да се възстанивят и кръвните изследвания всичко да е наред с тях, за да може да си тръгне на детска градина.

Мария все още не може да говори. Нуждае се от грижите на психолог, логопед и ресурсен учител. Всичко това е свързано с разходи, който семейството не може да си позволи затова се обръщат с надежда към "Българската Коледа".

Надя Мирчева - майка на Мария: Този процес е много дълъг при тях относно проговарянето, но не е невъзможен. Просто не е невъзможно те да са в масови детски градини и в масови училища.
Логопеда е човекът, който, когато рабоятат с нея тя се чувства много по-спокойна.
Там се обучават и на цветове, и на форми. Там научи всички видове животни как се произнасят. Не може да ги казва, но самите звукове, които произнасят животните. Като цяло там за първи път каза думичката "моля".

Мария има и братче - Николай. Той е на две години, но още от сега се грижи за сестричката си. Двамата са много сплотени. Майката на Мария се тревожи, че другите не разбират заболяването й.

Надя Мирчева - майка на Мария: Има родители, които разбира се, се притесняват някой път и дърпат децата си, но това е период, който в България явно, че трябва да преминем и през това.

Има надежда Мария да проговори. Достаъчно е да протегнем ръка като изпратим смс на телефон 1117.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайски фенери огряха зоопарка в белгийския град Антверпен
Китайски фенери огряха зоопарка в белгийския град Антверпен
Румяна Арнаудова: Двама служители на НАП-София са задържани с подкуп
Румяна Арнаудова: Двама служители на НАП-София са задържани с подкуп