НОВИНИ

"Българската Коледа" с дарение за УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив

Нова високотехнологична медицинска апаратура за лечение на недоносени бебета ще използва Отделението по неонатология в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Уредите са дарение от благотворителната инициатива "Българската Коледа". Болницата в Пловдив приема бебета от цяла Южна България, които имат нужда от интензивни грижи.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
21:14, 05.12.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Българската Коледа

Това е поредно дарение от кампанията „Българската Коледа" за интензивния сектор в Отделението по неонатология. Благодарение на инициативата са осигурени апарат за дихателно подпомагане на новородени и уред за проследяване съдържанието на газ в кръвта. Анализът се извършва безболезнено и щадящо за бебетата.

Проф. д-р Мая Кръстева - началник на Отделението по неонатология, УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив: Изследването на един кръвно-газов анализ е свързано с убождане на бебето, докато този апарат - той ще ни дава представа за параметрите.

Родените деца в България между 11 и 12% са недоносени. В отделението в Пловдив лекарите до момента са се борили за живота на 400 бебета, някои, от които и с допълнителни заболявания.

Проф. д-р Мая Кръстева - началник на Отделението по неонатология, УМБАЛ „Свети Георги" - Пловдив: Ние спасяваме все повече деца, родени с тегло под 1 000 грама и родени с малка гестационна възраст, 24, 26 гестационна седмица. Тези деца имат нужда наистина невероятни грижи и от лечение продължително.

От осем години професор Кръстева участва в експертния съвет към кампанията „Българската Коледа" и обяснява, че апаратурата се насочва към места, където имат най-голяма нужда.

Проф. д-р Мая Кръстева - началник на Отделението по неонатология, УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив: „Българската Коледа"съществува благодарение на работата на един огромен екип от хора първо и второ, благодарение на доверието в обществото и държавните институции към тази кампания - без това няма как тя да просъществува.

Освен за Отделението по неонатология, друга част от дарението е предназначена за сектора по гастроентерология към Детската клиника на болницата в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: ​България трябва да превърне иновациите в национална политика
Румен Радев: ​България трябва да превърне иновациите в национална политика
Доброволците към Българския червен кръст са повече от 18 000
Доброволците към Българския червен кръст са повече от 18 000