НОВИНИ

​Българската общност в Истанбул се готви да посрещне коледните празници

В навечерието на Рождество Христово сънародниците ни ще се съберат в църквата в българската екзархия. Коледният подарък за учениците от неделното училище "Св. св Кирил и Методий" са сурвачки, които деца от София изпратиха до Истанбул.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
09:11, 23.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Белезите на няколко империи и епохи са навсякъде из Истанбул. Български следи в мегаполиса също не липсват. Сънародниците ни там поддържат сплотена общност и заедно посрещат всички празници в екзархията. Така ще е и тази Коледа.

Константин Недялков, представител на българската общност в Инстанбул: Служби, разбира се. После ще се съберем с български стихотворения, песни от децата.

61-годишният бизнесмен Константин Недялков е роден в Истанбул. Баща му е бил директор на старото неделно училище, когато българската общност е наброявала близо 80 000 души.

Много малко ученици имаше понеже само българските граждани можеха да отиват. Аз бях турски гражданин и затова там не можех да отивам и аз.И баща ми, и майка ми, тук се родихме.

Но поддържате българското във вас?

Разбира се, разбира се, разбира се.

През последните три години в екзархията има ново неделно училище – „Св. св. Кирил и Методий”. В него се обучават над 35 българчета, като има курсове и за възрастни. В навечерието на Коледа децата от детската градина „Слънчеви лъчи” в София изпратиха сурвачки на приятелите си от Истанбул.

Невин Чалъшкан, преподавател в българското неделно училище „Св. св Кирил и Методий” в Истанбул: Почувствахме тези сурвакници като частица от България. Почувствахме за момент, че се намираме действително в България, въпреки че като дойдем тук в неделното училище всяка неделя, се чувстваме все едно, че сме в България.

В близост до някогашната българска болница в истанбулския квартал Шишли нашата общност в момента строи два блока, които ще могат да се ползват от сънародниците ни.

Киряко Лязе, представител на българската общност в Истанлбул: В тези блокове ще има 35 етажа и ще има сиропиталища за нашите българи по-нататък.

Към комплекса в Истанбул ще бъде привлечена и българска търговска верига.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо по Коледа си отваряме сърцата?
Защо по Коледа си отваряме сърцата?
Храна, не война  раздава на хората в нужда храна, вода и дрехи
"Храна, не война" раздава на хората в нужда храна, вода и дрехи