НОВИНИ

​Българската парламентарна делегация се срещна с грузинския патриарх

Българската парламентарна делегация, която е на официално посещение в Тбилиси се срещна с грузинския патриарх Илия Втори. Той е смятан за човекът с най-голямо доверие в страната. Как патриархът възражда вярата и какво послание отправи той към българите, вижте репортажа на специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
21:31, 12.06.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
​българската парламентарна делегация срещна грузинския патриарх

Патриархът, който е кръстил повече от 35 хиляди деца. Преди години Илия Втори решава да кръщава всяко трето дете в православните семейства, за да бъде преодолян демографският проблем в Грузия. Той оглавява една от най-старите християнски общности в света преди 41 години, когато православието е под жестоки гонения от Съветската власт.

Патриархът успява да привлече младите хора към църквата и постепенно се превръща в духовен баща на Грузия.

Илия II - патриарх на Грузия: Много харесвам и уважавам българския народ. Пожелавам на хората да имат вяра и Бог ще бъде с тях.
;

Цвета Караянчева подчерта приноса на патриарх Илия Втори за укрепването на християнството и на мира.

Цвета Караянчева - председател на НС: Предадох му поздрави и почитания от българския народ. Българската и грузинската православна църква винаги са си помагали. Той каза, че трябва да бъдем разумни, мъдри и Господ ще ни помага. Благослови ни и ни пожела успех.

85-годишният грузински патриарх е убеден, че в неспокойните времена, в които живеем отношенията между хората трябва да са по-близки и да бъде направено всичко, за да има мир. Илия Втори рисува и пише музика.

Казва, че всичко, което е постигнал идва от Бог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов в Ерусалим: България остава ангажирана за мира в Близкия изток
Бойко Борисов в Ерусалим: България остава ангажирана за мира в Близкия изток
Започна фестивалът Пловдив чете
Започна фестивалът "Пловдив чете"