НОВИНИ

"Пръстенът на Нибелунга" - кулминация на гастрола на Софийската опера в Москва

Българската продукция на "Пръстенът на Нибелунга" е кулминацията на гастрола на Софийската опера в Москва. Снощи нашите певци показаха с огромен успех на сцената на Болшой театър "Рейнско злато" - първият от четирите спектакъла в продукцията. Как беше прието представлението разказват Меглена Стойчева и Недялко Данов.

bnt avatar logo
от Миглена Стойчева
21:00, 19.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Макар да е една от световнозначимите оперни сцени Болшой театър няма собствена продукция на вагнеровия "Пръстен". От театъра са изумени как изобщо Софийската опера се е нагърбила с толкова амбициозен проект. Но международната слава на българския "Ринг" достига до Русия много преди той да се появи на сцената на Болшой театър.

Мартин Цонев: Постановката мисля, че е безсмъртна - толкова логична и толкова детайлна. И увенчава Вагнер...Самата немска и световна публика го потвърди.
Николай Панайотов- художник на декора и костюмите на "Пръстенът на нибелунга": Един мой приятел руснак, който се интересува от опера ми каза "А, ми те сега американците ще кажат, че Путин е вкарал ракети дори и в Болшой театър". А в цялата тази история, разбра се има една голяма ирония, защото всъщност тези конуси колкото могат да бъдат ракети, толкова могат да бъдат и едни инфантилни детски фунийки, с които съм си играл като малък.

Сред публиката на българския спектакъл беше и дългогодишният художествен ръководител на оперната трупа на Болшой световноизвестното сопрано Маквала Касрашвили.

Маквала Касрашвили: Този гастрол на Софийската опера в Москва е огромно събитие за любителите на операта, за московските зрители и слушатели. Мога да кажа и от себе си, че българските оперни певци са едни от най-добрите в света.

Руската публика оцени високо всички ефектни моменти в постановката на Пламен Карталов и награди артистите с възторг. Овации получи и оркестърът на Софийската опера заедно с маестро Ерих Вехтер, който даде всичко от себе си за високото музикално ниво на представлението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинение на 33-годишен мъж за блудство с малолетни
Прокуратурата повдигна обвинение на 33-годишен мъж за блудство с малолетни
Заев: „Република Илинденска Македония“ е възможно решение на спора за името
Заев: „Република Илинденска Македония“ е възможно решение на спора за името