COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Български емигрант направи дарение от 1 млн. долара за болницата в Мадан

1 млн. долара дари български емигрант на общинската болница в Мадан. Дарителят е 79-годишният Шефкет Чападжиев, който е родом от родопското градче, но от години живее в Чикаго. Парите са преведени по сметката на общината преди дни и с тях ще бъде закупена скъпоструваща апаратура.

от Антоанета Чакандракова
20:39, 09.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

При последното си посещение в родния Мадан миналото лято Шефкет Чападжиев вижда с очите си колко старо е оборудването в общинската болница. Решава да подпомогне финансово лечебното заведение.

Фахри Мулайсенов - кмет на община Мадан: Дарението стана факт тази седмица, но като кмет знаех преди това. Аз и съгражданите сме възхитени, хората ще го помнят, докато болницата я има. Да е жив и здрав, той е родом оттук и това го накара да помогне.

Парите са преведени преди дни по сметка на община Мадан. Според желанието на дарителя парите ще бъдат използвани за цялостното подновяване на техниката, с която работят лекарите. И пациентите и специалистите в лечебното заведение приемат с с огромна радост благородния жест.

Златка Хаджикулова - операционна акушерка: За всички е прекрасно, няма какво да кажем, нова апартура, ново оборудваме.

Директорът на болницата е убеден, че с новата апаратура ще привлекат и млади специалисти.

Д-р Стефан Хаджиев - управител на МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов: Увеличиха се пациентите, с около 50 процента от другите общини, стига да се докажем в лечение и тази помощ, която дойде, ще ни помогне.

Въпреки че живее в Чикаго от десетилетия, всяка година Шефкет Чападжиев се прибира в България. Племенникът му сподели пред нашата камера, че вуйчо му милее за родния си град.

Исмаил Мусакев - племенник: Обича да си идва, той си харесва тоя град, може да е малък, но много го харесва. Той даже казва, че ако знае кога ще почине, би дошъл тука.

Ръководството на болницата вече обсъжда офертите за новите апарати , които ще бъдат закупени.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
13-и пореден протест на жълтите жилетки във Франция
13-и пореден протест на "жълтите жилетки" във Франция