НОВИНИ

Реакции след речта на Юнкер

Речта на Юнкер може и да не е била вдъхновяваща, но за това всъщност няма и основание - това е един от коментарите на българските евродепутити за годишната реч на Юнкер. Според противоречивия британски политик - Найджъл Фараж, пък, това било все същата стара рецепта. Ето още коментари от Страсбург.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:20, 14.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
По света
Кристалина Георгиева - еврокомисар: Ние се прицелваме да можем до 2022 г. да постигнем 630 милиарда евро - нови инвестиции в икономите на всички, включително и на България. Имаме сигурността, че този план работи.
Илияна Йотова, евродепутат от ПЕС/БСП: Безспорно новината днес от тази реч е създаване на един бъдещ отбранителен съюз - нещо което до този момент не беше така ясно не беше категорично заявено. Със съответните структури, които, разбира се, няма да влизат в никакъв конфликт с НАТО, но те ще работят заедно с тази организация. Другото нещо, което ме притесни, че всъщност и в тази реч ние не чухме от господин Юнкер как ще бъде променена политиката за миграция, защото тя очевидно се нуждае от промяна, но всичко беше в бъдеще време. Много такива речи сме слушали досега, а както знаете, резултатите не са особено големи. Надявам се, че на предстоящата среща на върха в Братислава ще се даде по-голяма яснота в тази посока.
Светослав Малинов, евродепутат от ЕНП: При всички положения не е много вдъхновяваща, но няма в момента пространство за оптимизъм и за някакви много зрелищни речи. Става дума за конкретна работа, която трябва да се свърши следващите 6 месеца, за да може наистина Европа да излезе от усещането за криза, в която е хвърлена от мигрантите и разбира се от референдума във Великобритания. Може би най-важният акцент, истински, нов беше признаването на нуждата от европейски въоръжени сили. Това е четвърти опит в историята на ЕС, първите три пропаднаха.
Найджъл Фараж, евродепутат и бивш лидер на Британската партия на независимостта на Великобритания: След това, което чух тази сутрин, единственото, което мога да кажа е, че съм доволен, че напуснахме. Ясно е, че уроците от Брекзит няма да бъдат научени. Чух обичайната рецепта - повече Европа. В този конкретен случай - повече военна Европа, европейска армия, обща защита.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален протест на родители на деца с увреждания
Национален протест на родители на деца с увреждания
София осъмна с разлепени плакати на лица, за които се твърди, че са наркодилъри
София осъмна с разлепени плакати на лица, за които се твърди, че са наркодилъри