С името на Сергей Станишев за председател на Европейския парламент по-скоро се спекулираше, неговата кандидатура не е обсъждана в групата на социалистите. Те възразяват остро на сделката, която се подготвя. Това коментира Петър Витанов.

Ангел Джамбазки заяви, че се води срамен пазарлък, без идейност и политически разговор. Той заяви, че няма хора от Централна и Източна Европа на ръководни постове.

Андрей Ковачев заяви, че има компромис, от който никой не е доволен. Социалистите не ни подкрепиха в демократичната процедура за водещи кандидати. По думите му ЕНП са спечелили евроизборите и е трябвало Манфред Вебер да бъде подкрепен за председател на Европейската комисия.

Илхан Кючюк заяви, че транснационалните листи не са приемливи за малките държави. Има смисъл да се разговаря за това кой ще е председател на ЕК - ако има ясно изявена кандидатура, но и транснационални листи. Манфред Вебер не изложи своята визия за Европа. В него не видяхме кандидата, който ще реши проблемите на Европа, допълни Кючюк.