COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Български пианист с голяма награда от Япония

Младият пианист Светослав Тодоров от Добрич спечели първо място на деветото издание на международния конкурс "Йохан Себастият Бах" във Фукуока, Япония. Талантливият българин учи в Кралския музикален колеж в Лондон, а миналата година е поканен да изнесе концерт за Британската принцеса Ана в Единбургския дворец "Холирууд". Избран е за лице на Българското посолство в Лондон за следващата година.

от БНТ
12:30, 19.12.2015
Чете се за: 00:57 мин.
Животът

Светослав Тодоров е едва на 24 години, но зад гърба си има призове от национални и световни конкурси. Последният е от Япония, където жури от водещи академии от Япония, Корея, Китай, България му присъждат първото място.

Музикалната си кариера започва в предаването на БНТ "Като лъвовете", продължава в музикалното училище във Варна, след това една година учи в Музикалната академия и продължава в Единбургския университет.

Светослав Тодоров: Свирил съм за Британската принцеса Ана, която е дъщерята на Елизабет Втора, на кралица Елизабет. В специален концерт, организиран в Единбургския дворец, Холирууд. Това стана миналата година и за мен беше голяма чест, защото от Двореца ми казаха, че аз съм първият българин, който е свирил пред такава особа там.

Сега е Светослав е възпитаник на Кралския музикален колеж в Лондон.

Светослав Тодоров: В Кралския колеж е страхотно. Това в момента е институция номер 1 за обучение, за музикално обучение във Великобритания и просто се случват страшно много неща, има страшно много възможности. Въпросът е дали студентите и аз като представител на България бих се възползвал от тях. Много сме заети там, нивото е изключително високо. За да те приемат, минаваш през няколко етапа на приемни изпити.

За следващата година го очакват също много предизвикателства, но може би най-голямото е реализирането на негов личен проект.

Светослав Тодоров: Мога да кажа, че ще е свързан с пиано естествено, но ще има и още нещо в допълнение към пианото и повече не мога да издам, защото се надявам първо да го реализирам и тогава всички ще видят какви идеи имам.

Наред с музиката Светослав обича спорта и природата. Казва, че тя е най-големия му вдъхновител.

Репортаж на Петя Николаева и Росен Великов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поли Генова с номинация за Eurostar Awards
Поли Генова с номинация за Eurostar Awards
Изоставена автоспирка се превърна в народно читалище
Изоставена автоспирка се превърна в народно читалище